Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 07:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι ικανή η SVB να ανακόψει την αυξητική πορεία των επιτοκίων της Fed; 

Είναι ικανή η SVB να ανακόψει την αυξητική πορεία των επιτοκίων της Fed; 

Όταν οι αξιωματούχοι της Fed συναντηθούν αυτή την εβδομάδα, το κύριο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί κατεπειγόντως, είναι το κατά πόσο οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο έχουν γίνει τόσο μεγάλες, ώστε να υπάρχει κίνδυνος μιας μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Μία θετική απάντηση, η οποία θα σημαίνει και πιθανότατα μια βαθιά οικονομική ύφεση, ίσως δικαιολογεί επιβράδυνση ή παύση σε περαιτέρω αυξήσεις του ρυθμού των επιτοκίων.

Το ιστορικό

Ανησυχώντας μήπως χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού που έφτασε σε υψηλό 40 ετών, ύψους 9,1% τον Ιούνιο, η Fed τους τελευταίους 12 μήνες αύξησε τα επιτόκια με ταχύ ρυθμό.

Οι έμπειροι τραπεζίτες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, θεώρησαν πως όχι μόνο πρέπει να επεκταθεί η αύξηση των επιτοκίων -με το επιτόκιο πολιτικής να αυξάνεται κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες από σχεδόν μηδενικό τον περασμένο Μάρτιο- αλλά και ότι τα επιτόκια έπρεπε να ανέβουν και στη συνέχεια να παραμείνουν σε αυτές τις τιμές, μέχρι να νικηθεί ο πληθωρισμός. 

Για πολλούς αξιωματούχους, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός άργησε να ανταποκριθεί σε υψηλότερους ρυθμούς, ενώ η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται και να δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας το μήνα, αποδείκνυε ότι έπρεπε να συνεχιστεί το ράλι στα επιτόκια. Επειδή τίποτα δεν είχε «σπάσει» στην οικονομία, οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θεωρήθηκε πως δεν είχαν κόστος.

Στις 10 Μαρτίου ωστόσο, με το «μπαμ» της SVB, αυτό άλλαξε, καθώς οδήγησε στην αντίληψη ότι το σύστημα μπορεί να μην είναι τόσο σταθερό όσο ένιωθαν οι αξιωματούχοι της Fed, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν εμπόδισε την SVB να διοχετεύσει τις ταχέως αναπτυσσόμενες καταθέσεις της σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα που έχασαν την αξία τους καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια. Αυτό άφησε την τράπεζα με δυνητικά λιγότερα από τα κεφάλαια που χρειαζόταν όταν οι καταθέτες άρχισαν να ζητούν αναλήψεις — μια δυναμική που η Fed ανησυχούσε ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν παρόμοιους περιορισμούς.

Οι οικονομολόγοι την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να μειώνουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, αναμένοντας ότι το τραπεζικό στρες σημαίνει ότι υπάρχει μια πιστωτική συρρίκνωση, με λιγότερα χρήματα στις «τσέπες» των ιδιοκτητών και των επιχειρήσεων. Σε ένα βαθμό αυτό θέλει η Fed όταν συσφίγγει τη νομισματική πολιτική, αρκεί η πτώση του δανεισμού να είναι ομαλή και να μην πάει πολύ μακριά.

Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές μέχρι στιγμής αναμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μια ακόμη τριμηνιαία αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της στις 21-22 Μαρτίου, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εγκυμονεί τόσο επίμονο κίνδυνο, που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα θέλουν να αποκλίνουν από τις προσπάθειες ελέγχου του. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με τα βλέμματα σε Fed και τράπεζες

Ελβετικό banking: Πώς η «Rolls Royce» του finance έφερε την τραπεζική κρίση στην Ευρώπη

Στουρνάρας στο CNBC: Θετική η άμεση παρέμβαση των ελβετικών αρχών για τη διάσωση της Credit Suisse

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News