Business & Finance Τρίτη 21/03/2023, 11:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνθρακας ο θησαυρός της JP Morgan: Το νικέλιο ήταν τσουβάλια με πέτρες

Άνθρακας ο θησαυρός της JP Morgan: Το νικέλιο ήταν τσουβάλια με πέτρες

Ένα παράξενο μπέρδεμα αποκάλυψε το London Metal Exchange ότι συνέβη σε αποθήκη του Ρότερνταμ. Ο διαχειριστής της αποθήκης ζύγισε τσουβάλια τα οποία πιστευόταν ότι περιείχαν 54 μετρικούς τόνους νικελίου, αλλά διαπίστωσε ότι αυτά ήταν, τελικά, γεμάτα με πέτρες. Ο άτυχος ιδιοκτήτης των τσουβαλιών ήταν η JP Morgan. 

Το LME ανακοίνωσε ότι ακύρωσε εννέα συμβόλαια νικελίου, συνολικής αξίας 1,3 εκατ. δολαρίων, αφότου διαπίστωσε «παρατυπίες» σε συγκεκριμένη αποθήκη. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η είδηση προκάλεσε σοκ στην αγορά των μετάλλων, καθώς τα συμβόλαια του LME θεωρούνταν έως τώρα απολύτως ασφαλή και αξιόπιστα. 

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είναι σαφές εάν τα τσουβάλια περιείχαν ποτέ νικέλιο και εάν αυτή είναι μία υπόθεση απλού λάθους, κλοπής ή απάτης. Με βάση τους κανόνες του LME, οι αποθήκες είναι υπεύθυνες για την επιθεώρηση και την πιστοποίηση του μετάλλου. 

Η ίδια η JP Morgan δεν φαίνεται να έχει κάποια ευθύνη, καθώς τα εμπορεύματα βρίσκονταν ήδη μέσα στην αποθήκη του Ρότερνταμ όταν η τράπεζα τα αγόρασε, πριν από χρόνια. 

Όμως, πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο στην αγορά του νικελίου, έπειτα από το μεγάλο short squeeze που σημειώθηκε πέρυσι. 

Η ανακάλυψη αυτή φέρνει αναστάτωση σε ολόκληρη την αγορά μετάλλων, με εταιρείες που διαχειρίζονται αποθήκες σε όλο τον κόσμο να σπεύδουν να επιθεωρήσουν και να ζυγίσουν από την αρχή χιλιάδες τόνους μετάλλων. 

Η JP Morgan είναι η κορυφαία τράπεζα στις αγορές των μετάλλων, αλλά έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσεις τον τελευταίο χρόνο. Πριν από ένα έτος, ανακοίνωσε ζημιά 120 εκατ. δολαρίων που σχετίζεται με το νικέλιο, έπειτα από το short squeeze. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Αλλάζει το πεδίο στον «λευκό χρυσό»: Πλεόνασμα βλέπει φέτος η BofA

Το άγνωστο «καυτό» μέταλλο που παρουσιάζει άνοδο 122%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News