Business & Finance Δευτέρα 13/03/2023, 09:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια εξαιτίας των τριγμών στις τράπεζες

Goldman Sachs: Η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια εξαιτίας των τριγμών στις τράπεζες

Οι πρόσφατες εντάσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο δεν θα επιτρέψουν τελικά στη Federal Reserve να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, εκτιμά τώρα η Goldman Sachs.

Έπειτα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, οι αμερικανικές αρχές αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν μέτρα για την προστασία των καταθετών, σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και να περιορίσουν το συστημικό ρίσκο.

Οι νέες αυτές εξελίξεις οδηγούν την Goldman Sachs στην εκτίμηση ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, όπως αναμενόταν, στις 22 Μαρτίου.

Προηγουμένως, οι προβλέψεις του οίκου μιλούσαν για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες  βάσης. Τον περασμένο μήνα, η νομισματική επιτροπή της Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο στόχο για εύρος 4,5% με 4,75%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2007.

Η Goldman Sachs σημειώνει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το τραπεζικό σύστημα είναι μικρότερα από εκείνα που πάρθηκαν κατά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, αλλά αναμένεται να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Ο οίκος εξακολουθεί να περιμένει αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με το κόστος χρήματος να διαμορφώνεται τελικά στο 5,25% με 5,5%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Silicon Valley Bank: Διασώζονται οι καταθέτες υπό τον φόβο του ντόμινο

Capital Economics για SVB: Από την πληθωριστική κρίση σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση;

Ο «ξαφνικός θάνατος» της SVΒ και η κατάρρευση του αφηγήματος της Goldilocks economy

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News