Business & Finance Τρίτη 14/03/2023, 12:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρή δουλειά και λίγη τύχη: Η συνταγή του Ιάπωνα μεγιστάνα που δημιούργησε ένα παγκόσμιο «παντοπωλείο»

Σκληρή δουλειά και λίγη τύχη: Η συνταγή του Ιάπωνα μεγιστάνα που δημιούργησε ένα παγκόσμιο «παντοπωλείο»

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη για την ευγένεια και την φιλία κατά τη διάρκεια της ζωής του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ιαπωνική Seven & i Holdings για τον ιδρυτή της, Masatoshi Ito, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα από γηρατειά στην ηλικία των 98 ετών. Η ανακοίνωση του θανάτου του συνοψίζει τη μακρά πορεία του Ιάπωνα μεγιστάνα, ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει ένα μικρό κατάστημα σε μία παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Το επιχειρηματικό ταξίδι του Ito ξεκίνησε το 1956, όταν ανέλαβε το μικρό κατάστημα ρούχων «Yokado Clothing Store» στο Τόκιο, το οποίο αρχικά ήταν του θείου του και στη συνέχεια είχε περάσει στον ετεροθαλή αδελφό του. Το 1972 ο Ito μετονόμασε την επιχείρηση σε Ito-Yokado και την εισήγαγε στο χρηματιστήριο.

Σκληρή δουλειά και λίγη τύχη: Η συνταγή του Ιάπωνα μεγιστάνα που δημιούργησε ένα παγκόσμιο «παντοπωλείο»-1

Στα επόμενα χρόνια, η Ito-Yokado αναπτυσσόταν εντός του λιανεμπορίου, αλλά και σε άλλους κλάδους, κατοχυρώνοντας για παράδειγμα την αμερικανική αλυσίδα Denny’s στην Ιαπωνία. Και μάλιστα όταν ένα από τα νεότερα στελέχη της Ito-Yokado επισκέφθηκε τις ΗΠΑ ακριβώς για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία για τα Denny’s, ανακάλυψε μία ακόμη καλύτερη ευκαιρία: τα 7-Eleven.

Το deal για τα ψιλικατζίδικα

Πρόκειται ενδεχομένως για τα πρώτα «ψιλικατζίδικα» στον κόσμο, τα οποία τότε αναπτύσσονταν στις ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως λειτουργούσαν υπό την εταιρεία Southland Ice Company και πουλούσαν πάγο. Σήμερα, τα 7-Eleven βρίσκονται σε κάθε γωνιά στις ΗΠΑ και έχουν παραπάνω από 67.000 υποκαταστήματα στον κόσμο. Και βέβαια χάρη στον Ito, έχουν και μεγάλη παρουσία στην Ιαπωνία.

Το πρώτο 7-Eleven έφτασε στην Ιαπωνία το 1974, ενώ το 1990 η Ito-Yokado προχώρησε στην εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην αμερικανική εταιρεία που τα διαχειριζόταν.

Το 1992 ο Ito υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του ως επικεφαλής της Ito-Yokado λόγω κατηγοριών για παράνομες πληρωμές από στελέχη της εταιρείας σε εγκληματίες, ώστε να διατηρήσουν την τάξη σε συνέλευση των μετόχων. Το 2005 και αφότου η επιχείρηση είχε εκτοξευθεί, η Ito-Yokado μετονομάσθηκε σε Seven & i Holdings. Το «i» προστέθηκε αφενός για να παραπέμπει στο προηγούμενο όνομα Ito-Yokado αφετέρου στον ίδιο τον Ito, ο οποίος παρέμεινε ως επίτιμος πρόεδρος της εταιρείας.

Ο ρόλος της τύχης

«Με ρωτούν συχνά εάν πέτυχα λόγω σκληρής δουλειάς ή επειδή ήμουν απλώς τυχερός. Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι λίγο και από τα δύο», είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή του ο Ito. «Ήμουν αρκετά τυχερός που ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι ακριβώς μετά τον πόλεμο – όσο ξεκινούσε να αναπτύσσεται η ευρεία καταναλωτική κοινωνία στην Ιαπωνία», δήλωνε τότε.

Σκληρή δουλειά και λίγη τύχη: Η συνταγή του Ιάπωνα μεγιστάνα που δημιούργησε ένα παγκόσμιο «παντοπωλείο»-2
φωτ. Journal of Japanese Trade & Industry

Ο Ito φέρεται να επηρεάστηκε έντονα και από τη φιλία του με τον Αυστριακό-Αμερικάνο επιχειρηματία Peter Drucker, ο οποίος τον έχει αποκαλέσει «έναν από τους πιο εμβληματικούς επιχειρηματίες και δημιουργούς επιχειρήσεων στον κόσμο».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Ένας πραγματικά ωραίος τύπος στη Wall Street»: Ο χρηματιστής που δίδαξε πώς γίνονται τα deals

Η αυτοκτονία του «πατέρα της φωτογραφίας»: Η δουλειά μου τελείωσε, γιατί να περιμένω;

Έζησε μια απαγωγή και μια τρομοκρατική επίθεση: Ποιος είναι ο Ινδός που έχασε 100 δισ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News