Business & Finance Παρασκευή 24/02/2023, 14:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ένας πραγματικά ωραίος τύπος στη Wall Street»: Ο χρηματιστής που δίδαξε πώς γίνονται τα deals

«Ένας πραγματικά ωραίος τύπος στη Wall Street»: Ο χρηματιστής που δίδαξε πώς γίνονται τα deals

Νεκρός βρέθηκε, στα 78 του χρόνια, ο Thomas H. Lee, ο δισεκατομμυριούχος πρωτοπόρος του private equity.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα αίτια του θανάτου του ερευνώνται, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αυτοτραυματισμό με όπλο.

Ο Lee διοικούσε την εταιρεία Thomas H. Lee Partners από το 1974 έως το 2006, σε μία εποχή που η εταιρεία διέθετε 12 δισ. δολάρια για επενδύσεις, αφότου πέτυχε εντυπωσιακές αποδόσεις σε μερικά από τα deals της. Στη συνέχεια παραιτήθηκε και ίδρυσε την Lee Equity Partners, η οποία δημιουργούσε funds που εστίαζαν σε μικρότερες εξαγορές εταιρειών υψηλής ανάπτυξης.

«Ένας πραγματικά ωραίος τύπος στη Wall Street»: Ο χρηματιστής που δίδαξε πώς γίνονται τα deals-1Μέσω των δύο αυτών εταιρειών, ο Lee επένδυσε περισσότερα από 15 δισ. δολάρια σε εκατοντάδες εξαγορές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το πιο γνωστό από τα deals του, όμως, ήταν η εξαγορά της Snapple Beverage το 1992, στο οποίο έβγαλε πάνω από 30 φορές τα χρήματα που επένδυσε. Η εταιρεία του αγόρασε την Snapple αντί 135 εκατ. δολαρίων, επενδύοντας μόνο 28 εκατ. δολάρια από τα δικά της χρήματα. Δύο χρόνια αργότερα, έχοντας ενισχύσει τα έσοδά της από τα 95 εκατ. στα 750 εκατ. δολάρια η εταιρεία πουλήθηκε στην Quaker Oats αντί 1,7 δισ. δολαρίων. Καθώς η εταιρεία του έβγαλε 927 εκατ. δολάρια από την πώληση, ο Lee πέτυχε μια απόδοση 334%.

Στο ενεργητικό του είχε μεγάλες εξαγορές όπως αυτή της Dunkin Brands και της εταιρείας μέτρησης θεαματικότητας Nielsen.

Όμως, σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες προσωπικότητες του private equity και των leveraged buyouts, ο Lee δεν είχε καθόλου το προφίλ του αδίστακτου χρηματιστή. Για την ακρίβεια, απέφευγε τις πρακτικές των ανταγωνιστών του, που έγιναν γνωστοί εκείνα τα χρόνια ως «corporate raiders», γιατί έκαναν σαρωτικές απολύσεις και αιματηρές περικοπές κόστους στις εταιρείες που εξαγόραζαν, προκειμένου να φουσκώσουν την κερδοφορία τους.

«Είναι κάτι σπάνιο για τα δεδομένα της Wall Street – ένας πραγματικά ωραίος τύπος», έγραφε το Forbes σε ένα προφίλ που του είχε κάνει το 1997. «Είναι και ένας πραγματικός πρωτοπόρος στις business των deals».

«Ο Tom ήταν μια θρυλική φιγούρα στο private equity.  Υπήρξε πρωτοπόρος στη βιομηχανία και μέντορας για γενιές από νέους επαγγελματίες που ακολούθησαν τα βήματά του. Το πιο σημαντικό είναι ότι ήταν ένα γενναιόδωρο και ευγενικό άτομο που ενδιαφερόταν βαθιά για τους φίλους, την οικογένεια και την κοινότητά του», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Todd Abbrecht και Scott Sperling, διευθύνοντες σύμβουλοι στην παλιά εταιρεία του Lee, που τώρα ονομάζεται THL.

Η στρατηγική του Lee στο private equity ήταν να προσεγγίζει εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με προοπτικές ανάπτυξης, που είχαν τζίρο από 300 εκατ. έως 3 δισ. δολαρίων. Ένα από τα αγαπημένα του ρητά ήταν: Καλύτερα να πληρώσεις ακριβά για μια σπουδαία εταιρεία παρά να πάρεις μια ‘έτσι και έτσι’ σε τιμή ευκαιρίας.

Κατά την ανακοίνωση των deals του, συχνά έμενε μακριά από την δημοσιότητα, αφήνοντας την άλλη πλευρά να τραβήξει πάνω της την προσοχή. Δεν τον ενδιέφερε η προσωπική του προβολή, αλλά μόνο το αποτέλεσμα για τους επενδυτές του.

Φυσικά, κάποια από τα deals του απέτυχαν, όπως για παράδειγμα η ύψους 500 εκατ. δολαρίων εξαγορά της Conseco το 1999, μιας ασφαλιστικής που χρεοκόπησε τρία χρόνια αργότερα. Κατά κανόνα, ο Lee επεσήμαινε και αυτές τις περιπτώσεις στους υποψήφιους επενδυτές, κάθε φορά που τους πρότεινε ένα deal.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Το μεγάλο λάθος της JP Morgan: H startup που εξαπάτησε τον Ντάιμον

Ο τραπεζίτης που έπαιζε γκολφ την ώρα που γκρεμιζόταν ο κόσμος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News