Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 19:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eli Lilly: Ρίχνει την τιμή της ινσουλίνης στα 25 δολάρια 

Eli Lilly: Ρίχνει την τιμή της ινσουλίνης στα 25 δολάρια 

Σε σειρά περικοπών ύψους 70% στις τιμές των προϊόντων ινσουλίνης της, προχωρά η Eli Lilly, τονίζοντας ότι πλέον το κόστος για όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση και χρησιμοποιούν συμμετέχοντα φαρμακεία των ΗΠΑ, θα ανέρχεται στα 35 δολάρια. 

Μάλιστα, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία, σκοπεύει να επεκτείνει το Πρόγραμμα Αξίας ινσουλίνης και στους ανασφάλιστους, στην ίδια ανώτατη τιμή. 

Η μη επώνυμη ινσουλίνη, θα κοστίζει 25 δολάρια ανά φιαλίδιο από την 1η Μαΐου, τη στιγμή που τώρα η τιμή της είναι 82,41 δολάρια, καθιστώντας την τη χαμηλότερη τιμή στην αγορά. 

Παράλληλα, η Lilly θα μειώσει την τιμή της πιο συχνά συνταγογραφημένης ινσουλίνης της, στα 66,40 δολάρια, το τέταρτο τρίμηνο του 2023, από τα 274,70 δολάρια, ενώ για όσους προμηθεύονται το φάρμακο από τα συμμετέχοντα φαρμακεία, θα ισχύει η τιμή των 35 δολαρίων.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, τα έτη 2002 με 2013, η μέση τιμή της ινσουλίνης σχεδόν τριπλασιάστηκε και έρευνα δείχνει ότι η τάση συνεχίστηκε, με τη μέση λιανική τιμή της ινσουλίνης να αυξάνεται κατά 54% μεταξύ 2014 και 2019.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η ζήτηση για ινσουλίνη έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς ο διαβήτης έχει γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χρόνια ασθένεια στον κόσμο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022.

Μόνο στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ενηλίκων με διαβήτη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και περισσότεροι από 37,3 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αυτόν, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. 

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως 96 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή το 38% του πληθυσμού, έχουν προδιαβήτη, μια κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό αλλά όχι αρκετά υψηλά -προς το παρόν για μερικούς- για τη διάγνωση διαβήτη τύπου 2. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΗΠΑ: Τη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 της Eli Lilly εγκρίνει η FDA

Μονοκλωνικά Αντισώματα: O EMA ενέκρινε δύο φάρμακα

Η απάτη της ImClone: Ένα φάρμακο, μία πληροφορία και η Μάρθα Στιούαρτ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News