Business & Finance Τετάρτη 1/03/2023, 07:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απεριόριστες άδειες στη δουλειά: Όχι, δεν είναι τόσο καλό όσο ακούγεται

Απεριόριστες άδειες στη δουλειά: Όχι, δεν είναι τόσο καλό όσο ακούγεται

Παρότι οι απεριόριστες άδειες μετ’ αποδοχών, τις οποίες προσφέρει πλέον μία σειρά μεγάλων εταιρείων όπως η Microsoft, η Adobe, το Netflix και η Goldman Sachs, ακούγεται σαν όνειρο για πολλούς εργαζομένους, υπάρχουν ορισμένες «παγίδες». Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αναδυόμενα προνόμια εργασίας – αν και ελάχιστες εταιρείες το εφαρμόζουν ήδη – αξίζει να εξεταστούν τα πιθανά προβλήματα όχι μόνο για τους εργαζομένους, αλλά και για τις επιχειρήσεις. Αναλυτικά:

Γιατί να θέλει μία εταιρεία να προσφέρει απεριόριστες ημέρες άδειας;

Προσλήψεις και διατήρηση εργαζομένων: Έρευνα της Glassdoor από το 2022 κατέληγε ότι οι αξιολογήσεις υπαλλήλων που ανέφεραν απεριόριστες άδειες μετ’ αποδοχών αυξήθηκαν κατά 75% σε σχέση με πριν την πανδημία και ήταν πολύ πιο θετικές.

Burnout: Επιδεικνύει εμπιστοσύνη στους εργαζομένους, βελτιώνοντας το ηθικό και την αφοσίωση.

Μείωση εξόδων: Οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημίωση για τις εκκρεμείς ημέρες αδείας. Βέβαια, αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε διαχειριστικά προβλήματα.

Ελευθερία διοικητικών στελεχών: H απεριόριστη άδεια εφαρμόζεται συνήθως σε ρόλους ατόμων, τα οποία καλούνται να απαντούν πάντοτε σε κλήσεις και email, το οποίο και συμφέρει την εταιρεία.

Ποια είναι τα αρνητικά για τους εργοδότες;

Μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ: Ορισμένοι εργοδότες προτιμούν την απεριόριστη άδεια, διότι αποφεύγουν τους σχετικούς διαπληκτισμούς με τους υποψήφιους εργαζόμενους. Ωστόσο, εάν η εταιρική κουλτούρα αποθαρρύνει τη λήψη άδειας, ένας υπάλληλος μπορεί να αισθανθεί εξαπατημένος.

Δεν είναι πανάκεια: Για να μειωθεί το burnout, ενδέχεται να απαιτείται εκ θεμελίων αλλαγή στον επαγγελματικό χώρο.

Πιθανότητα εκμετάλλευσης: Εάν η απουσία γίνει μόνιμο φαινόμενο, μπορεί να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην ίδια ομάδα ή να επιβαρυνθεί η παραγωγικότητα.

Επικάλυψη αδειών: Εάν δεν υπάρχουν περιορισμοί, ενδέχεται να επικαλύπτονται οι άδειες των εργαζομένων σε περιόδους αιχμής, όπως το καλοκαίρι ή γύρω από τα Χριστούγεννα. Έτσι, ενδέχεται να υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για όσους εξακολουθούν να βρίσκονται στο γραφείο.

Πώς επηρεάζει τους εργαζομένους;

Δεδομένου ότι σε όσες εταιρείες στο εξωτερικό έχει υιοθετηθεί η πολιτική των απεριόριστων αδειών δεν εφαρμόζεται στο ωρομίσθιο, μπορεί να δημιουργήσει ανισότητες και διακρίσεις. Επίσης, οι εργαζόμενοι τείνουν να παίρνουν λιγότερες άδειες όταν έχουν απεριόριστο χρόνο, καθώς φοβούνται πως θα μείνουν πίσω σε σχέση με όσους συνεχίζουν να δουλεύουν. 

Πόσες ημέρες άδειας παίρνουν οι περισσότεροι;

Εξαρτάται από τη χώρα και από τον κλάδο. Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ανεπτυγμένη οικονομία χωρίς σταθερές αποδοχές για την άδεια, ενώ σε άλλες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για τη ρύθμιση των αποδοχών. Έρευνα του 2021 από την αμερικανική στατιστική αρχή καταδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ παίρνουν κατά μέσον όρο 11 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών και 10 αναρρωτικές έπειτα από ένα χρόνο θητείας. Έρευνα του 2022 από την εταιρεία Namely δείχνει ότι όσοι έχουν απεριόριστες άδειες στις ΗΠΑ τελικά φεύγουν για το ίδιο διάστημα, 11 ή 12 ημέρες.

Πρόκειται για μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 2018, όταν οι εργαζόμενοι με απεριόριστες άδειες έπαιρναν 13 ημέρες, ενώ όσοι είχαν περιορισμούς έπαιρναν 15. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στις συνθήκες της οικονομίας και στις αβεβαιότητες που προκλήθηκαν από την πανδημία. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, ορισμένοι εργοδότες επιτρέπουν απεριόριστες άδειες μετ’ αποδοχών, αλλά και θέτουν ελάχιστο όριο αδειών στις δύο εβδομάδες τον χρόνο.

Είναι απλά μόδα;

Μέχρι στιγμής η απεριόριστη άδεια μετ’ αποδοχών αποτελεί την εξαίρεση. Μόλις το 6% των εργοδοτών περίπου την προσφέρουν. Μεγάλο μέρος αυτών, όπως η Microsoft και η Netflix, δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, όπου ο ανταγωνισμός για προσέλκυση ταλέντων μπορεί να γίνει πολύ έντονος. Σε κάθε περίπτωση συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή αναδυόμενα εργασιακά προνόμια στις ΗΠΑ, όπου το 72% των εργαζομένων τάσσεται υπέρ. Βέβαια, μετά την πανδημία, στην κορυφή της λίστας των προτιμώμενων προνομίων βρίσκεται η ευελιξία σε ό,τι αφορά την υβριδική εργασία και την τηλεργασία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πάρτε όση άδεια θέλετε: Ποια εταιρεία-κολοσσός υιοθετεί την πολιτική

Εργασία και άδειες: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη δουλειά τους

Οι top 10 πόλεις με την καλύτερη ισορροπία δουλειάς – ζωής

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News