Business & Finance Τρίτη 12/07/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασία και άδειες: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη δουλειά τους

Εργασία και άδειες: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από τη δουλειά τους

Ενώ η άδεια μετ’ αποδοχών είναι ο προσωπικός χρόνος των εργαζομένων που πρέπει να είναι απαλλαγμένος από εργασιακές ευθύνες – είτε πρόκειται για διακοπές, είτε για αναρρωτική άδεια ή ψυχική ξεκούραση – οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν από την εργασία τους, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Το Fishbowl by Glassdoor, ένα κοινωνικό δίκτυο για επαγγελματίες, ρώτησε 20.297 εργαζομένους το εξής ερώτημα: «Πιστεύετε ότι μπορείτε να αποσυνδεθείτε πλήρως από την εργασία σας όταν παίρνετε άδεια μετ΄αποδοχών;» Πάνω από τους μισούς (54%) των ερωτηθέντων απάντησαν όχι.

Το Fishbowl διαπίστωσε ότι η αδυναμία αποσύνδεσης από την εργασία ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το επάγγελμα. Η έρευνα έδειξε ότι το 47% των ατόμων ηλικίας 21-25 ετών λένε ότι δεν μπορούν να αποσυνδεθούν, σε σύγκριση με το 65% των επαγγελματιών ηλικίας 45 ετών και άνω που λένε το ίδιο, πιθανότατα λόγω της αυξημένης ευθύνης και εμπειρίας που απαιτείται από αυτούς.

Οι καθηγητές είναι οι εργαζόμενοι που έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία, καθώς ένα ποσοστό 73% υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να αποσυνδεθεί. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι δικηγόροι με ποσοστό 71% και εν συνεχεία οι λογιστές (59%), όσοι απασχολούνται στον κόσμο των χρηματοοικονομικών (55%) και οι σύμβουλοι (51%). Οι εργαζόμενοι στην τεχνολογία και στην υγεία είναι αυτοί που μπορούν να αποσυνδεθούν περισσότερο και πιο εύκολα, σε ποσοστό 56%. 

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι επαγγελματίες δεν μπορούν να εγκαταλείψουν από τα εργασιακά τους καθήκοντα ενώ βρίσκονται σε άδεια, συμπεριλαμβανομένης της τοξικής εργασιακής κουλτούρας, του ανεπαρκούς χρόνου άδειας μετ΄αποδοχών ή και του φόβου για καθυστέρηση της επαγγελματικής ανέλιξης.

Η κουλτούρα «πάντα στη δουλειά» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην εκπαίδευση, σύμφωνα με την εκπαιδευτικό Sadiya Strong. «Υπάρχει πάντα κάτι να κάνεις. Μπορεί να είσαι μια εβδομάδα μπροστά, αλλά θα μπορούσες να είσαι δύο εβδομάδες μπροστά. Αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματα της διδασκαλίας».

Οι εργοδότες πρέπει να αποθαρρύνουν αυτή την τάση, αναφέρει ο Richard Johnson, οικονομολόγος της Glassdoor, που πραγματοποίησε την εν λόγω έρευνα.

«Οι εργοδότες πρέπει να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να αποσυνδεθούν σωματικά και ψυχικά από την εργασία. Αν δεν το κάνουν, κινδυνεύουν να χάσουν υπαλλήλους έναντι ανταγωνιστών που δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων τους και αναγνωρίζουν ότι οι άδειες δεν είναι μόνο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πρόσληψης αλλά και βασικό μέρος της ανανέωσης του εργατικού τους δυναμικού».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

4 συμβουλές για να μην σκέφτεσαι συνέχεια τη δουλειά

Χριστούγεννα με το μυαλό στη δουλειά

Πόσα email να αντέξεις;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News