Business & Finance Παρασκευή 17/02/2023, 11:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λύγισε ο ενεργειακός γίγαντας της Γαλλίας: Ιστορικές απώλειες για την EDF

Λύγισε ο ενεργειακός γίγαντας της Γαλλίας: Ιστορικές απώλειες για την EDF

Σε ιστορικό υψηλό ανήλθαν οι απώλειες του γαλλικού ενεργειακού ομίλου EDF το 2022, καθώς οι ανάγκες συντήρησης των πυρηνικών αντιδραστήρων πέρυσι υποχρέωσαν την εταιρεία να μειώσει την παραγωγή. Ωστόσο, η πολύπαθη εταιρεία, η οποία λόγω σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας αποφασίστηκε πέρυσι να περιέλθει κατά 100% στην κατοχή του γαλλικού δημοσίου, προέβλεψε ότι η πυρηνική παραγωγή και κατ’ επέκταση τα κέρδη της θα ανακάμψουν σημαντικά φέτος.

Ειδικότερα, η EDF ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 12,7 δισ. ευρώ για το 2022, έναντι κέρδους 4,7 δισ. το 2021. Λόγω ελέγχων και έργων συντήρησης που πραγματοποίησε η EDF κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά και προβλημάτων που προέκυψαν από την ενεργειακή κρίση, η Γαλλία στράφηκε στις εισαγωγές ενέργειας πέρυσι, ενώ κατά παράδοση ως κυρίαρχη δύναμη στην πυρηνική ενέργεια, προμηθεύει τις γειτονικές χώρες.

Η ίδια η εταιρεία επιβαρύνθηκε παράλληλα και από το πλαφόν που επέβαλε η γαλλική κυβέρνηση στις τιμές ενέργειας για την προστασία των καταναλωτών από τις διακυμάνσεις. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό αποζητά αποζημίωση ύψους 8,34 δισ. ευρώ από το γαλλικό δημόσιο. H παραγωγή συρρικνώθηκε σχεδόν κατά το ένα τέταρτο πέρυσι (-23%) στις 279 τεραβατώρες, αλλά για φέτος η εταιρεία διαβλέπει ότι θα ανέλθει στις 300-330 τεραβατώρες.

Υπενθυμίζεται ότι όσο η EDF αντιμετώπιζε σοβαρά τεχνικά και οικονομικά προβλήματα, η γαλλική κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση 9,7 δισ. ευρώ για το 100% της εταιρείας. Παρότι απέκτησε το 96% από 84% προηγουμένως, αποφάσισε να παύσει τη συμφωνία, προκειμένου να βγει πρώτα το πόρισμα για την αγωγή εργαζομένων και μετόχων, που υποστηρίζει ότι η πρόταση για 12 ευρώ ανά μετοχή υποτιμά την πραγματική αξία της εταιρείας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Νέο χτύπημα στην ενεργειακή αγορά: Μειωμένη παραγωγή «βλέπει» η EDF

Γαλλία: Εθνικοποιεί την EDF για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News