Business & Finance Τετάρτη 8/02/2023, 22:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η FTX έφτιαξε ένα δίκτυο διάσημων επενδυτών πριν χρεοκοπήσει

Στο δίκτυο επενδυτών ήταν ο παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τομ Μπρέιντι, ο αστέρας του μπάσκετ Στεφ Κάρι και ο κωμικός Λάρι Ντέιβιντ, μαζί με την τενίστρια Ναόμι Οσάκα και το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντεν

Πώς η FTX έφτιαξε ένα δίκτυο διάσημων επενδυτών πριν χρεοκοπήσει

Πολύ πριν χρεοκοπήσει το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX και συλληφθεί ο ιδρυτής και CEO της πλατφόρμας Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, ανάμεσα στους επενδυτές της εταιρείας ήταν και μερικά από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ταλέντων στον κόσμο και διάσημοι πελάτες τους. 

Όπως γράφουν οι Financial Times, πολλές διάσημες προσωπικότητες είχαν λάβει μετοχές, στο πλαίσιο συμφωνιών για την προώθηση του ανταλλακτηρίου του Φριντ, ο οποίος κατηγορείται τώρα για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων, όπως απάτη, συνωμοσία και ξέπλυμα χρήματος. 

Τα πρακτορεία αυτά λειτουργούσαν ως μεσάζοντες διασήμων. Στο δίκτυο επενδυτών και διασημοτήτων που προωθούσαν υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων και που παρουσιάζουν οι FT, είναι ο παίκτης του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τομ Μπρέιντι, ο αστέρας του μπάσκετ Στεφ Κάρι και ο κωμικός Λάρι Ντέιβιντ. Η απήχηση των «αστέρων» αυτών προώθησε την FTX, χαρίζοντας της παγκόσμια προβολή, πριν την απότομη κατάρρευση και την πτώχευσή της στα τέλη του 2022. Στη λίστα βρίσκεται και η τενίστρια Ναόμι Οσάκα και το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν. 

Πώς η FTX έφτιαξε ένα δίκτυο διάσημων επενδυτών πριν χρεοκοπήσει-1
Το δίκτυο μεταξύ διασημοτήτων, των ατζέντηδων τους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, των οικογενειών τους, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η FTX εδραιώθηκε στον κόσμο των σελέμπριτι. Πηγή Financial Times

Δικαστικά έγγραφα που επικαλούνται οι Financial Times αποκαλύπτουν ένα δίκτυο προσωπικών και οικονομικών σχέσεων της FTX με διάσημες προσωπικότητες και πρακτορεία ταλέντων, που εκπροσωπούσαν μερικούς από τους κορυφαίους υποστηρικτές της FTX και αγόραζαν μετοχές του ομίλου. Οι διαφημιστές της FTX διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στην άνοδο και την πτώση της εταιρείας, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές αναφορές για τις οικονομικές σχέσεις τους με μεσάζοντες διασημοτήτων. 

Προνομιακή μεταχείριση για τους διάσημους επενδυτές

Η FTX απαιτούσε συνήθως ένα ελάχιστο όριο από τους επενδυτές που ήθελαν να αγοράσουν μετοχές της, αλλά η εταιρεία έδινε στα πρακτορεία τη δυνατότητα να αγοράζουν μικρότερα πακέτα μετοχών – μία ευνοϊκή ρύθμιση μόνο για επιλεγμένες ομάδες δυνητικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της εταιρείας.

«Κανονικά ο Σαμ δεν θα άφηνε ανθρώπους να επενδύσουν 25.000 ή 50.000 δολάρια, εκτός από τους υπαλλήλους», δήλωσε ένας πρώην υπάλληλος της FTX με άμεση γνώση των συμφωνιών. «Ο Σαμ παραχώρησε σε ανθρώπους από τα μεγάλα πρακτορεία την ευκαιρία να επενδύσουν σαν υπάλληλοι», προσθέτει.

Πώς η FTX έφτιαξε ένα δίκτυο διάσημων επενδυτών πριν χρεοκοπήσει-2
Πηγή Unsplash

Το καλοκαίρι του 2021, η FTX επιχείρησε να προσελκύσει διάσημους επενδυτές, και αυτοπαρουσιάστηκε ως το «μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων εκτός Κίνας», σε μια 11σέλιδη έκθεση που εστάλη σε δυνητικούς επενδυτές.

Το ανταλλακτήριο διαφήμιζε εκτιμώμενο κέρδος 800 εκατομμυρίων δολάρια για το 2021, υποστηρίζοντας πως ο όγκος συναλλαγών είχε αυξηθεί 75,2 φορές από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021.

Οι ισχυρισμοί της FTX σχετικά με τα οικονομικά της, οι οποίοι εξετάζονται τώρα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στο πλαίσιο της εκτεταμένης έρευνας για απάτη, προσέλκυσαν πρακτορεία και τους διάσημους πελάτες τους. 

Όπως συνέβη και με άλλους μετόχους, τα χρήματα που επένδυσαν οι πράκτορες, οι διασημότητες και οι αθλητές στην FTX έχουν πιθανότατα εξανεμιστεί μετά την πτώχευσή της εταιρείας.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News