Business & Finance Τρίτη 24/01/2023, 11:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

PMI: Αναπάντεχη ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης

PMI: Αναπάντεχη ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης

Στην ανάπτυξη επέστρεψε, αναπάντεχα, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας της Ευρωζώνης στις αρχές του 2023, με τα στοιχεία αυτά να ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η περιοχή θα βιώσει τελικά μία «ομαλή προσγείωση» και όχι μία ύφεση. 

Ο δείκτης Purchasing Managers’ Index (PMI) της S&P Global ενισχύθηκε στο 50,2 τον Ιανουάριο, έναντι του 49,8 που περίμεναν οι αναλυτές. Ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούνιο που ο δείκτης ξεπέρασε τις 50 μονάδες, οι οποίες σηματοδοτούν την είσοδο σε φάση ανάπτυξης. 

Μία σειρά από δείκτες, όπως ο πληθωρισμός που επιβραδύνεται, αλλά και ο μέχρι στιγμής ήπιος χειμώνας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύουν την αισιοδοξία για την Ευρωζώνη. 

Ενώ η σταθεροποίηση της οικονομίας ενισχύει τις ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση, «η περιοχή σε καμία περίπτωση δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο ακόμα», είπε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος για τις επιχειρήσεις της S&P Global Market Intelligence.

«Η ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται –απλά πέφτει με χαμηλότερο ρυθμό- και μια αύξηση του πληθωρισμού στις τιμές πώλησης τόσο για τα προϊόντα όσο και τις υπηρεσίες θα ενθαρρύνει τα ‘γεράκια’ να πιέσουν για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής», πρόσθεσε. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης και αναμένεται να κάνει κίνηση περαιτέρω 50 μονάδων βάσης την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια, είναι αβέβαιο τι θα συμβεί, καθώς κάποια μέλη της πιέζουν για μια πιο σταδιακή προσέγγιση, ενώ άλλα ζητούν «σημαντικές» κινήσεις. 

Πάντως, τα στοιχεία της έρευνας PMI δεν είναι θετικά για όλες τις χώρες, καθώς ο δείκτης παραμένει κάτω από το όριο του 50 τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News