BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Η ευρωπαϊκή οικονομία απέφυγε το χειρότερο σενάριο

Capital Economics: Η ευρωπαϊκή οικονομία απέφυγε το χειρότερο σενάριο

Η Ευρωζώνη απέφυγε το χειρότερο σενάριο, εκτιμά η Capital Economics, καθώς διαπιστώνει μια μικρή βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας κατά τις τελευταίες εβδομάδες.  Η εκτίμηση αυτή δημοσιοποιείται έπειτα και από την νέα πρόβλεψη της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση.

Πάντως, η Capital Economics εκφράζει την άποψη ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης πιθανότατα συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και θα μειωθεί και πάλι το τρέχον τρίμηνο, λόγω των δυσμενών εξελίξεων για το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, της αύξησης των επιτοκίων και της επιβράδυνσης της εξωτερικής ζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αναλύσεων προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περίπου 1% από τα υψηλά στα χαμηλά σε αυτή την ύφεση και μετά θα παρουσιάσει μια αργή ανάπτυξη.

Οι θετικές ενδείξεις

Ανάμεσα στους παράγοντες που σηματοδοτούν τη βελτίωση των προοπτικών της Ευρωζώνης, η Capital Economics επισημαίνει τις επιχειρηματικές έρευνες που δείχνουν ότι η δραστηριότητα δεν εμφανίζει πια μεγάλη συρρίκνωση, την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός έχει πιάσει «ταβάνι» και την πτώση των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου.

Όμως, οι προοπτικές επιβαρύνονται από τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιγξης και από τις ακόμα έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 2% φέτος, με την Capital Economics να προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων τους επόμενους μήνες, με αυτό, ωστόσο, να φτάνει έως το 3%, έναντι του 3,5% που προεξοφλούν οι αγορές.

Κατά τα άλλα, οι καταναλωτικοί δείκτες προϊδεάζουν για πολύ υποτονικές δαπάνες από τα νοικοκυριά στις αρχές του έτους, οι δείκτες της απασχόλησης παραμένουν ανθεκτικοί, ενώ οι πιστώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν επιβραδύνει. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Capital Economics προειδοποιεί ότι τα ελλείμματα θα είναι υψηλότερα φέτος από ό,τι περιμένουν οι κυβερνήσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, εκτιμά τώρα η Goldman Sachs

Morgan Stanley: Η Wall Street μπορεί να πέσει πάνω από 20% 

Bank of America: Έρχεται βουτιά άνω του 15% στις ευρωπαϊκές μετοχές έως τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News