Business & Finance Τρίτη 10/01/2023, 11:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, εκτιμά τώρα η Goldman Sachs

Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, εκτιμά τώρα η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs δεν προβλέπει πια ότι η Ευρωζώνη θα μπει σε ύφεση, αφότου η οικονομία της αποδείχθηκε ανθεκτική στα τέλη του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν απότομα και η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική του zero covid νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Πλέον, οι εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,6% φέτος, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για συρρίκνωση της τάξης του 0,1%. Η Goldman περιμένει αδύναμη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω της ενεργειακής κρίσης και εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν, πέφτοντας στο 3,25% έως τα τέλη του 2023.

Με δεδομένη την πιο ανθεκτική οικονομική δραστηριότητα, τον επίμονα υψηλό δομικό πληθωρισμό και τα αυστηρά σχόλια από τους policymakers, η Goldman εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει σημαντικά τη νομισματική πολιτική της τους επόμενους μήνες.

Ο οίκος επιβεβαιώνει την πρόβλεψή του για αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Roubini: Ο πληθωρισμός θα επιμείνει για χρόνια – Οι 5 λόγοι

Bank of America: Έρχεται βουτιά άνω του 15% στις ευρωπαϊκές μετοχές έως τον Απρίλιο

Morgan Stanley: Η Ευρώπη θα κάψει μόνο το μισό από το φυσικό αέριο στις αποθήκες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News