Business & Finance Κυριακή 8/01/2023, 14:35
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Roubini: Ο πληθωρισμός θα επιμείνει για χρόνια – Οι 5 λόγοι

Roubini: Ο πληθωρισμός θα επιμείνει για χρόνια – Οι 5 λόγοι

Ο υψηλός πληθωρισμός θα επιμείνει για πολύ και ο λόγος είναι οι πόλεμοι, η επανάσταση των ρομπότ και σωρεία άλλων καταστροφών που θα ταλαιπωρήσουν την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί ο Nouriel Roubini, ο οικονομολόγος που έγινε γνωστός ως «Dr. Doom» γιατί προέβλεψε την κρίση του 2008.

«Ο πληθωρισμός αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια του 2022 τόσο στις ανεπτυγμένες οικονομίες όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Οι δομικές τάσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα θα μια μακροχρόνια τάση και όχι κάτι παροδικό», έγραψε ο οικονομολόγος σε πρόσφατο άρθρο του για το Project Syndicate.

Σύμφωνα με τον Roubini, είναι απίθανο οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλο τον κόσμο να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν σοβαρή ύφεση. Και η ύφεση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεδομένου ότι πολλά νοικοκυριά, τράπεζες και κυβερνήσεις είναι υπερχρεωμένα.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούν να μετριάσουν μια κρίση χρέους χωρίς να μειώσουν τα επιτόκια, όμως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιδεινώσει τον πληθωρισμό. Αυτό το αδιέξοδο θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία και να φέρει τη «μητέρα όλων των στασιμοπληθωριστικών κρίσεων χρέους», με υψηλή ανεργία, υψηλό πληθωρισμό και κραχ του αμερικανικού χρηματιστηρίου προειδοποίησε ο Roubini.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, πέντε μεγάλα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές και τις κρατικές δαπάνες, επιδεινώνοντας το επερχόμενο κραχ.

Οι πόλεμοι

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστάτωσε τις αλυσίδες εφοδιασμού και έχει ήδη ταρακουνήσει την παγκόσμια οικονομία, αλλά η γεωπολιτική σύγκρουση μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, εκτιμά ο Roubini, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει.

Κλιματική αλλαγή

Η παγκόσμια οικονομία διεξάγει έναν πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση της οποίας θα μπορούσε να είναι ακριβή, με τον Roubini να προειδοποιεί ότι τα κράτη πιθανότατα θα γίνουν φτωχότερα με την πάροδο του χρόνου.

Οι ανεξέλεγκτες ασθένειες

Η εξάπλωση του COVID-19 δεν έχει τελειώσει, ούτε και οι πανδημίες. Ο Roubini προβλέπει ότι οι επιδημίες ασθενειών θα γίνουν ανεξέλεγκτες στο μέλλον, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το δημόσιο χρέος καθώς οι ηγέτες θα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μία κρίση δημόσιας υγείας μετά την άλλη.

Η επανάσταση των ρομπότ

Η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί πλήγμα από τα «globotics», όπως τα αποκαλεί ο Roubini, δηλαδή την καινοτομία που πηγάζει από την παγκοσμιοποίηση και την αυτοματοποίηση. Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτοί οι παράγοντες τροφοδοτούν την οικονομική ανάπτυξη, ο Roubini εξηγεί ότι οι κυβερνήσεις ίσως να αναγκαστούν να πληρώσουν τεράστια ποσά εάν τα ρομπότ, η τεχνητή νοημοσύνη και οι άλλες τεχνολογικές εξελίξεις θέσουν τους ανθρώπους εκτός εργασίας.

Ανισότητες

Οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να πληρώσουν ακριβά για να ενισχύσουν το δίκτυ κοινωνικής προστασίας, καθώς οι ανισότητες του πλούτου πυροδοτούν εντάσεις ανάμεσα στους νέους και τη μεσαία και την εργατική τάξη, απειλώντας να φέρουν στην εξουσία λαϊκιστικά καθεστώτα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Έρχεται νέα κρίση αλά 2008; Τι φοβούνται Roubini, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα

Μπιλ Γκρος: Εάν συνεχιστούν οι επιτοκιακές αυξήσεις, θα έχουμε χάος στις αγορές

Nouriel Roubini: Συντριβή τρένου σε slow motion η παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News