BUSINESS & FINANCE

Υποβαθμίσεις από τη Deutsche Bank: Βαθύτερη η ύφεση στην Ευρωζώνη

Υποβαθμίσεις από τη Deutsche Bank: Βαθύτερη η ύφεση στην Ευρωζώνη

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία προχωρά η Deutsche Bank, καθώς τώρα βλέπει ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη. Όπως εξηγούν οι αναλυτές του γερμανικού επενδυτικού οίκου, η κλιμάκωση του ενεργειακού σοκ, έπειτα από την απόφαση της Μόσχας να κλείσει τον αγωγό Nord Stream, δημιουργεί κινδύνους για ακόμα χαμηλότερη ανάπτυξη και ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε διευρύνοντας την εργαλειοθήκη των πολιτικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χώρες-μέλη για να μετριάσουν τις πιέσεις από την ενεργειακή ακρίβεια. «Ωστόσο, η ζήτηση για ενέργεια πρέπει να μειωθεί και το κεντρικό σενάριο των προβλέψεων που κάναμε τον Ιούλιο για ήπια ύφεση φέτος τον χειμώνα είναι τώρα υπερβολικά αισιόδοξο», σημειώνουν οι αναλυτές  της Deutsche Bank.

Υποβαθμίσεις από τη Deutsche Bank: Βαθύτερη η ύφεση στην Ευρωζώνη-1

Ο οίκος έχει ήδη υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την γερμανική οικονομία, έπειτα από το κλείσιμο του αγωγού, καθώς όπως έχει σημειώσει, η Γερμανία είναι η πιο ευάλωτη οικονομία στη διατάραξη των προμηθειών φυσικού αερίου. Για το 2023, προβλέπεται πλέον συρρίκνωση της γερμανική οικονομίας κατά 3-4%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για -1%.

Υποβαθμίσεις από τη Deutsche Bank: Βαθύτερη η ύφεση στην Ευρωζώνη-2

Στην Ευρωζώνη, η Deutsche Bank αναθεωρεί την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ και από μείωση 0,3% για το 2023, πλέον «βλέπει» μείωση 2,2%.

Για φέτος, οι αναλυτές περιμένουν ανάπτυξη 2,9% στην Ευρωζώνη (από 2,6% προηγουμένως) και 1% στη Γερμανία (από 1,2% προηγουμένως).

Οι κίνδυνοι

Οι υφέσεις έχουν μη γραμμική δυναμική, για αυτό και η Deutsche Bank δηλώνει επιφυλακτική για τις νέες εκτιμήσεις της. Όπως εξηγεί, εάν η δημοσιονομική ασπίδα προστασίας από τις κυβερνήσεις αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική ή εάν οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρήσουν αισθητά το 2023, οι προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν συντηρητικές.

Όμως, υπάρχουν και παράγοντες που θα μπορούσαν να φέρουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις, όπως ένας πιο ψυχρός χειμώνας ή εάν ενταθεί το σοκ στην ανταγωνιστικότητα.

Πληθωρισμός

Με την υποβάθμιση του ΑΕΠ, η Deutsche Bank χαμηλώνει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, στο 8,2% για το 2022 και στο 6,2% για το 2023.

Παρά τη βαθύτερη ύφεση, ο οίκος εξακολουθεί να προβλέπει ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα καταλήξει στο 2,5%, αν και αναγνωρίζει ότι στην περίπτωση που η ύφεση επιβαρύνει χειρότερα τις προσδοκίες για την αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό,  η ΕΚΤ θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων στο 2%.

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: 6 επιχειρήματα κατά της απαισιοδοξίας για την Ευρώπη

BofA: Τα χειρότερα πέρασαν στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

Επιφυλακτική η Goldman Sachs για την Ευρώπη – Πότε θα επιστρέψει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News