Business & Finance Παρασκευή 20/01/2023, 15:13
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Γιατί δεν ήρθε η ύφεση που όλοι περίμεναν

Capital Economics: Γιατί δεν ήρθε η ύφεση που όλοι περίμεναν

Η ύφεση στην Ευρωζώνη αναβάλλεται ή ακόμα και ακυρώνεται, διαπιστώνει τώρα η Capital Economics, με τους αναλυτές της να επισημαίνουν ότι η βελτίωση των προοπτικών της Ευρώπης είναι το βασικό θέμα συζήτησης στους οικονομικούς κύκλους.

Πλέον, η Capital Economics θεωρεί ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης δεν συρρικνώθηκε καθόλου το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ και οι προοπτικές για το 2023 έχουν βελτιωθεί.

«Το βασικό ερώτημα είναι: Γιατί δεν υπήρξε πτώση της οικονομίας; Άλλωστε, η Ευρωζώνη υπέστη ένα ιστορικό πλήγμα στους όρους του εμπορίου πέρυσι και τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών συρρικνώθηκαν απότομα», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Κατά την άποψή τους, το γεγονός ότι η ύφεση που πολλοί περίμεναν δεν ήρθε, οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

1)      Οι κυβερνήσεις παρείχαν περισσότερη στήριξη από ό,τι περίμεναν, με τη μορφή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και άμεσων ενισχύσεων. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση πλήρωσε στο ακέραιο τους λογαριασμούς φυσικού αερίου των νοικοκυριών για τον Δεκέμβριο.

2)      Η εξομάλυνση των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα έφερε ανάκαμψη στην παραγωγή αυτοκινήτων και άλλων βιομηχανικών αγαθών, αντισταθμίζοντας το πλήγμα στους κλάδους έντασης ενέργειας, όπως είναι τα χημικά και τα μέταλλα.

3)      Η ενεργειακή κρίση αποκλιμακώθηκε, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν από τον Αύγουστο και μετά.

Αυτοί οι τρεις παράγοντες αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2023.  

Σύμφωνα με την Capital Economics, ο μεγάλος «άγνωστος Χ» είναι το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα θα επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα οι αυξήσεις των επιτοκίων. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την αύξηση του επιτοκιακού κόστους, με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα. Όμως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια, όχι μόνο για μερικούς μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, η Capital Economics καταλήγει ότι εάν υπάρξει μια ύφεση, αυτή θα είναι ηπιότερη από ό,τι περίμεναν, όμως η νομισματική σύσφιγξη θα λειτουργεί σαν βαρίδι για την οικονομία για περισσότερο καιρό.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρώπη – Στασιμότητα έως το β΄ τρίμηνο

Capital Economics: Η ευρωπαϊκή οικονομία απέφυγε το χειρότερο σενάριο

Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, εκτιμά τώρα η Goldman Sachs

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News