Business & Finance Παρασκευή 20/01/2023, 13:02
BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρώπη – Στασιμότητα έως το β΄ τρίμηνο

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρώπη – Στασιμότητα έως το β΄ τρίμηνο

Στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2023 προχωρά η Morgan Stanley. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ανάπτυξη 0,5% φέτος, έναντι 0,2% προηγουμένως, επισημαίνοντας ότι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν αδύναμες. Οι νέες προβλέψεις της Morgan Stanley έρχονται να προστεθούν σε μία σειρά από αναβαθμίσεις που κάνουν οι αναλυτές το τελευταίο διάστημα για την οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς οι ήπιες θερμοκρασίες του χειμώνα απέτρεψαν τα χειρότερα σενάρια για την οικονομία. Η Goldman Sachs, για παράδειγμα, εγκατέλειψε τις προβλέψεις της για ύφεση στην Ευρώπη.  

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από την αναβάθμιση στις προβλέψεις τους. Πρώτον, τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο αποδεικνύονται καλύτερα από ό,τι περίμεναν. Και δεύτερον, οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας συνεπάγονται χαμηλότερο πληθωρισμό, με τον οίκο να ρίχνει την πρόβλεψή του για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη το 2023 στο 5,4% από το 6,4%. Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μετριάζει τις πιέσεις στα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και στην κατανάλωση, σημειώνει.

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρώπη – Στασιμότητα έως το β΄ τρίμηνο-1

Παρόλα αυτά, η Morgan Stanley τονίζει ότι η συνολική εικόνα της Ευρωζώνης δεν έχει αλλάξει: Η οικονομία βιώνει μια σημαντική επιδείνωση, με το ΑΕΠ να προβλέπεται στάσιμο (πέραν κάποιων μικρών διακυμάνσεων) από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρώπη – Στασιμότητα έως το β΄ τρίμηνο-2

Επιπλέον, ο οίκος μιλά για σημαντικούς κινδύνους, καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού που θα εμφανιστούν με καθυστέρηση. Ένα παράδειγμα είναι οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας που πληρώνουν τα νοικοκυριά, στους οποίους οι μεταβολές στις τιμές χονδρικής της ενέργειας περνούν με σημαντική καθυστέρηση.

Ενώ η δημοσιονομική πολιτική παραμένει πολύ υποστηρικτική, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά την ανάπτυξη το 2023-2024.

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρώπη – Στασιμότητα έως το β΄ τρίμηνο-3

Οι προβλέψεις για το 2024

Ενώ η εικόνα του 2023 φαίνεται ελαφρώς καλύτερη, η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι κάποιοι από τους αρνητικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη απλά μετατίθενται για το 2024. Το αποτέλεσμα είναι ότι υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στο 1,1%, από το 1,2%.

Morgan Stanley: Αναβαθμίζει προβλέψεις για την Ευρώπη – Στασιμότητα έως το β΄ τρίμηνο-4

Σε αυτό το περιβάλλον, ο οίκος περιμένει μία σειρά από αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως τον Μάιο  του 2023, που θα φέρουν το κόστος χρήματος τελικά στο 3,25%.

Βραχυπρόθεσμα, πάντως, αναγνωρίζει ότι οι καλύτερες των προβλέψεων επιδόσεις τον χειμώνα του 2022-2023 θα είναι ένα σημαντικό επιχείρημα για τους policymakers που θέλουν η ΕΚΤ να προϊδεάσει για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων μετά τον Φεβρουάριο και μία κίνηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης: 

Capital Economics: Η ευρωπαϊκή οικονομία απέφυγε το χειρότερο σενάριο

Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση, εκτιμά τώρα η Goldman Sachs

Ευρωπαϊκές αγορές: Το ράλι έχει εξαντληθεί, λένε Goldman και BofA

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News