Business & Finance Τρίτη 17/01/2023, 12:05
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ για επιτόκια: Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αφήσουν το φρένο πολύ νωρίς

ΔΝΤ για επιτόκια: Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αφήσουν το φρένο πολύ νωρίς

Τέλος στις υποβαθμίσεις για τη διεθνή οικονομία από το ΔΝΤ διαβλέπει σύντομα η επικεφαλής  Κρισταλίνα Γκεοργίεβα, αφότου το Ταμείο προέβη σε τρεις συναπτές αναθεωρήσεις των προβλέψεών του επί τα χείρω από τον Οκτώβριο του 2021. Η ανάπτυξη το 2023, όμως, θα επιβραδυνθεί, επεσήμανε η ίδια μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το 2022. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι αναμένουμε πως θα “πιάσει πάτο” φέτος και το 2024 θα είναι μία χρονιά, κατά την οποία θα δούμε επιτέλους την παγκόσμια οικονομία σε άνοδο», τόνισε η ίδια.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η Γκεοργκίεβα εκτίμησε ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο», καθώς παρότι ο πληθωρισμός έχει κορυφώσει, παραμένει σε αρκετά υψηλό επίπεδο.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσέξουν να μην αφήσουν το φρένο πολύ νωρίς», τόνισε. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, που άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο του 2021. Επίσης, στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός υποχώρησε για δεύτερο συναπτό μήνα τον Δεκέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Στο 7,6% στην Ελλάδα – Στο 9,2% στην Ευρωζώνη

Νέα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

Γερμανία: Μονοψήφιος πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – Κορύφωση το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News