Business & Finance Δευτέρα 7/11/2022, 11:51
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Είμαστε κοντά στην κορύφωση του πληθωρισμού

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Είμαστε κοντά στην κορύφωση του πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός ενδέχεται να βρίσκεται κοντά στο υψηλό του τρέχοντος κύκλου, εκτίμησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αν και αναγνώρισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να αποδειχθούν επίμονες.

«Δεν πρόκειται να βγω μπροστά από τα στοιχεία, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση», είπε η  Γκεοργκίεβα στο Bloomberg, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι θα κινηθούν και πάλι κοντά στο 8%.

«Τώρα βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες πολύ ενωμένες στο να κάνουν τη μάχη με τον πληθωρισμό κορυφαία προτεραιότητά τους, και καλά κάνουν», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, εξηγώντας ότι εάν οι κεντρικές τράπεζες αποτύχουν να προσγειώσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η σταθερότητα των τιμών, που είναι η βάση για την ανάπτυξη, θα πληγεί.

Πάντως, ο Γκεοργκίεβα ξεκαθάρισε ότι θα είναι πιο δύσκολο να μειωθεί ο πληθωρισμός προς το επιθυμητό επίπεδο του 2%. «Για να δούμε τη διαφοροποίηση στην αλυσίδα εφοδιασμού, αυτό αναπόφευκτα θα σπρώξει υψηλότερα τις τιμές», εξήγησε.

Ανησυχεί η G20 για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), ο πληθωρισμός είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ανησυχιών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Πέραν των τιμών καταναλωτή οι χώρες-μέλη της G20 θεωρούν ως μεγαλύτερους κινδύνους το διογκούμενο δημόσιο χρέος, όπως επίσης και την αύξηση του κόστους διαβίωσης. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Λαγκάρντ: Η ύφεση από μόνη της δεν θα συγκρατήσει τον πληθωρισμό

Blackouts, εξεγέρσεις και παγκόσμιος πόλεμος: Αυτοί είναι οι 10 κίνδυνοι του 2023

Η νέα τάξη πραγμάτων για την παγκόσμια οικονομία 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News