ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας με «δώρο έκπληξη»

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας με «δώρο έκπληξη»

Σε λειτουργία βρίσκεται από χθες στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023. Όσοι βέβαια δεν θα υποβάλουν αίτηση – δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Παρόλα αυτά για φέτος υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ναι μεν τώρα θα επιλέξουν την κατηγορία που θέλουν να ενταχθούν αλλά θα είναι υψηλότερη αυτή που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Φεβρουάριο, καθώς θα προχωρήσει κανονικά η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πληθωρισμού, παρά τα αιτήματα για προσωρινό «πάγωμα» της σχετικής πρόβλεψης λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό σημαίνει πως από τον νέο χρόνο χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις άνω του 9% στις εισφορές τους. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού για κύρια και επικουρική ασφάλιση «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Με αύξηση της τάξεως του 9,9% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό:

  • Για την 1η κατηγορία από 210 ευρώ θα αυξηθούν στα 230,79 ευρώ
  • Για την 2η κατηγορία από 252 ευρώ το ποσό θα αναπροσαρμοστεί στα 276,9 ευρώ
  • Για την 3η κατηγορία από 302 ευρώ θα φτάσει τα 331,89 ευρώ
  • Για την 4η κατηγορία από 363 ευρώ το ποσό θα αυξηθεί στα 398,9 ευρώ
  • Για την 5η κατηγορία από 435 ευρώ θα φτάσει τα 478 ευρώ
  • Για την 6η κατηγορία από 566 ευρώ το ποσό αυξάνεται στα 622 ευρώ

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης – δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.

Διαβάστε επίσης:

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση στις εισφορές λόγω πληθωρισμού

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Κλειδώνει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2023

Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Οι 3 λόγοι για τους οποίους θα αυξηθούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News