ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Κλειδώνει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2023 

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Κλειδώνει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2023 

Κανονικά θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review, η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει του πληθωρισμού, παρά τα αιτήματα για προσωρινό «πάγωμα» της σχετικής πρόβλεψης λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το οποίο σημαίνει πως από 1η Ιανουαρίου 2023 χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις άνω του 8% στις εισφορές τους. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού για κύρια και επικουρική ασφάλιση «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». 

Όπως προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο μέσος ετήσιος προϋπολογισμός φέτος θα είναι της τάξεως του 8,8% και αυτό σημαίνει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντίστοιχες αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές. Πάντως, οι φορείς ζητούν το πάγωμα της σχετικής πρόβλεψης. Ήδη εστάλη στο υπουργείο Εργασίας σχετική επιστολή που υπογράφουν οι επικεφαλής όλων των επιμελητηρίων και συλλόγων της χώρας: τεχνικό επιμελητήριο, ιατρικός σύλλογος, δικηγορικοί σύλλογοι, οικονομικό επιμελητήριο, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Μoney Review το θέμα έχει κλείσει και δεν θα υπάρξει κάποια νέα ρύθμιση ή πάγωμα της διάταξης για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και έτσι οι ασφαλιστικές εισφορές θα αναπροσαρμοστούν κανονικά.

Οι αλλαγές ανά κατηγορία

Αυτό σημαίνει πως ένας ασφαλισμένος, ο οποίος έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει το 2023 να πληρώνει μηνιαίως για κύρια σύνταξη 167,4 ευρώ από 155 ευρώ φέτος. Στην δεύτερη κατηγορία το ποσό αυξάνεται από τα 186 ευρώ στα 202,36 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία ο ασφαλισμένος για εισφορές κύριας σύνταξη θα πληρώνει 256,78 ευρώ, από 236 ευρώ που καταβάλλει σήμερα, ενώ οι ασφαλισμένοι στην τέταρτη  και πέμπτη κατηγορία θα πληρώνει 401 ευρώ και 544 ευρώ από 369 και 500 ευρώ αντίστοιχα. 

Αναπροσαρμογή θα υπάρξει και για τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης. Για την πρώτη κατηγορία των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης αυξάνεται στα 42,43 ευρώ από 39 ευρώ ,στη δεύτερη στα 51,1 ευρώ από 47 ευρώ και στην τρίτη και τελευταία κατηγορία το ποσό αυξάνεται στα 61 ευρώ από τα 56 ευρώ σήμερα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

H «μάχη» των ασφαλιστικών εισφορών για 1,1 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση στις εισφορές λόγω πληθωρισμού

Μικρές επιχειρήσεις: Πώς θα γλιτώσουν τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές εισφορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News