BUSINESS & FINANCE

Θα υπάρξει τελικά «ψαλίδι» στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών;

Θα υπάρξει τελικά «ψαλίδι» στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών;

Στο τραπέζι της κυβέρνησης έχει πέσει η κατάργηση της συνεισπραττόμενης ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ανεργίας ύψους 10 ευρώ  για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ως αντιστάθμισμα στις αυξήσεις που θα δουν στο ποσό των ασφαλιστικών εισφορών τους εξαιτίας του πληθωρισμού. 

Θα προχωρήσει το μέτρο;

Η συζήτηση που γίνεται αφορά  800.000 ελεύθερους επαγγελματίες  για τους οποίους εξετάζεται να καταργηθεί η συνεισφορά  υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΔΥΠΑ, πρ. ΟΑΕΔ), σταθερού ύψους 10 ευρώ για όλους.

Το σχέδιο, φαίνεται πως δεν έχει κλειδώσει ακόμη ενώ όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας στο «ΜR», πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο είναι μεν καλό, αλλά όπως φαίνεται μετά και από συζητήσεις με την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος αυτή τη στιγμή και γενικότερα οι δυνατότητες είναι περιορισμένες για να υπάρξει κάποιο άλλο αντισταθμιστικό μέτρο.

Σύμφωνα  την υφιστάμενη νομοθεσία, από την 01.01.2023 έως την 31.12.2024 τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.  Από την 01.01.2025 και μετά  τα ποσά  των ασφαλιστικών κατηγοριών  θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών. Το οποίο σημαίνει πως από 1η Ιανουαρίου 2023, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις κοντά στο 10%  στις εισφορές τους. Δεδομένου ότι ο ετήσιος πληθωρισμός του 2022 εκτιμάται πως θα κλείσει στο 9,9% – σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή – οι εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας θα αυξηθούν για όλους κατά 9,9% από το 2023. 

Αυτό σημαίνει πως ένας ασφαλισμένος, ο οποίος έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει το 2023 να πληρώνει μηνιαίως 230,79 ευρώ από 210 ευρώ φέτος (δηλαδή αύξηση κάτι παραπάνω από 20 ευρώ) και εάν αθροιστεί και το πόσο υπέρ ανεργίας, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει να πληρώσει 240 από 220 ευρώ που πλήρωνε φέτος. Εφόσον τελικά βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος και  η εισφορά υπέρ ανεργίας καταργηθεί, η τελική εισφορά της 1ης κατηγορίας θα διαμορφώνεται το 2023 στα 230 ευρώ. Άρα με αυτό τον τρόπο η τελική επιβάρυνση από τα 220 στα 230 ευρώ θα είναι  μόνο 10 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης: 

Διπλό «χτύπημα» στους αυτοαπασχολούμενους: Kαι εκκαθάριση και αύξηση εισφορών

Έρχονται τα εκκαθαριστικά ασφαλιστικών εισφορών – Ποιοι θα πληρώσουν πόσα και σε πόσες δόσεις

Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Οι 3 λόγοι για τους οποίους θα αυξηθούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News