ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Οι 3 λόγοι για τους οποίους θα αυξηθούν

Εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών: Οι 3 λόγοι για τους οποίους θα αυξηθούν

Τους τρεις λόγους για τους οποίους η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας  αποφάσισε να  προχωρήσει κανονικά στην αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών (ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων), εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, σε ένα σύστημα διανεμητικό, όπως της Ελλάδας, οι συντάξεις χρηματοδοτούνται από τις εισφορές των σημερινών εργαζομένων. Συνεπώς η αύξηση των συντάξεων χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα δημιουργούσε ή  θα μεγέθυνε τις  δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον κύριο Τσακλόγλου, είναι πως οι μη μισθωτοί, σε ποσοστό άνω του 80%, επιλέγουν τη χαμηλότερη ασφαλιστική κλάση, καταβάλλοντας εν τέλει μικρότερες εισφορές που αυτές που αντιστοιχούν σε ανειδίκευτο εργάτη αμειβόμενο με τον κατώτατο μισθό.

Να σημειωθεί  εδώ πως ένας μισθωτός που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό των 713 ευρώ, πληρώνει αυξημένες εισφορές κατά τουλάχιστον 70 ευρώ τον μήνα, σε σύγκριση με τη συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που επιλέγουν την 1η ασφαλιστική κατηγορία. 

Επιπλέον, επειδή  το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης υπολογίζεται στη βάση των εισφορών, αν οι εισφορές δεν αυξηθούν, οι μελλοντικές συντάξεις των μη μισθωτών θα είναι εξαιρετικά χαμηλές εξηγεί ο υφυπουργός Εργασίας. 

Πώς θα γίνει η αύξηση 

Σύμφωνα  την υφιστάμενη νομοθεσία  από την 01.01.2023 έως την 31.12.2024 τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.  Από την 01.01.2025 και μετά  τα ποσά  των ασφαλιστικών κατηγοριών  θα προσαυξάνονται κατ’ έτος κατά τον δείκτη μεταβολής μισθών. Το οποίο σημαίνει πως από 1η Ιανουαρίου 2023, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αυξήσεις κοντά στο 10%  στις εισφορές τους. 

Όπως αναμένεται να ενταχθεί και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός φέτος θα κλείσει κοντά στο  10% και αυτό σημαίνει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αντίστοιχες αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές. 

Οι αλλαγές ανά κατηγορία για κύρια σύνταξη 

Αυτό σημαίνει πως ένας ασφαλισμένος, ο οποίος έχει επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει το 2023 να πληρώνει μηνιαίως για κύρια σύνταξη 170,5 ευρώ από 155 ευρώ φέτος. Στην δεύτερη κατηγορία το ποσό αυξάνεται από τα 186 ευρώ στα 204,6 ευρώ. Στην τρίτη κατηγορία ο ασφαλισμένος για εισφορές κύριας σύνταξη θα πληρώνει 259,6 ευρώ, από 236 ευρώ που καταβάλλει σήμερα, ενώ οι ασφαλισμένοι στην τέταρτη  και πέμπτη κατηγορία θα πληρώνει 405,9 ευρώ και 550 ευρώ από 369 και 500 ευρώ αντίστοιχα. 

Διαβάστε επίσης: 

Ακριβή η μισθωτή εργασία παρά τις μειώσεις εισφορών

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Κλειδώνει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών το 2023

H «μάχη» των ασφαλιστικών εισφορών για 1,1 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News