Business & Finance Τρίτη 13/12/2022, 14:34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και ο ρόλος της Ελλάδας

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και ο ρόλος της Ελλάδας

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθονται ξανά σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας, προκειμένου να βρουν λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, όμως ήδη από χθες το βράδυ ξεκίνησε ο νέος γύρος διαβουλεύσεων, με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού, Κώστα Σκρέκα.

Συγκεκριμένα, χθες στις 8 ώρα Βρυξελλών ο κ. Σκρέκας οργάνωσε δείπνο με τη συμμετοχή πέντε ομολόγων του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντικείμενο συζήτησης τη συμφωνία για ένα ρεαλιστικό πλαφόν. Στο δείπνο μετείχαν οι υπουργοί της Κροατίας, Davor Filipovic, της Σλοβακίας Karel Hirman, της Λιθουανίας Dainius Krevys και της Ρουμανίας Virgil Daniel Popescu. Παρόντες επίσης ήταν ο Cristian Silviu BUSOI, Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Θανάσης Μπακόλας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΚ, Maia DE LA BAUME και ο βασικός σύμβουλος πολιτικής του κόμματος Ajla HOTIC-VERHULST. 

Δυο ώρες αργότερα (10 μμ ώρα Βρυξελλών), ο κ. Σκρέκας κάλεσε 12 ομολόγους του (συμπεριλαμβανομένων των χωρών που στηρίζουν την πρόταση για πλαφόν 150-200 ευρώ) και σε μια συζήτηση που διήρκεσε ως τις πρώτες πρωινές ώρες παρουσίασε τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία υιοθετήθηκαν από τους παρευρεθέντες ώστε να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Οι δώδεκα υπουργοί που μετείχαν στην ολονύκτια διαβούλευση ήταν οι υπουργοί Βελγίου, Βουλγαρίας, Ισπανίας, Κροατίας, Ιταλίας, Λιθουανίας, Μάλτας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας, Σλοβενίας και Λετονίας.

Τα τρία σημεία που προτάθηκαν χθες από τον Έλληνα υπουργό και τελικά συμφωνήθηκαν από όσους συμμετείχαν είναι:

  1. ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες,
  2. το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs και 
  3. να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία.

Σήμερα το πρωί ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος επανέλαβε την συνάντηση των 10 μμ της προηγουμένης, αυτή τη φορά με την συμμετοχή και των υπουργών Ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου συζητήθηκαν οι αποφάσεις που έλαβαν οι 12 την νύχτα σε σχέση με τις απόψεις των τριών αυτών χωρών.

Η συνάντηση αυτή ολοκληρώθηκε λίγο πριν αρχίσουν επίσημα οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών (μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) όπου ο κ. Σκρέκας έκανε τη βασική εισήγηση.

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήδη από τον περασμένο Μάρτιο είχε βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Τα συμβούλια των υπουργών Ενέργειας αλλά και οι Σύνοδοι Κορυφής που μεσολάβησαν αρκετά. Φτάσαμε σχεδόν στη καρδιά του χειμώνα ώστε η Ευρωπαϊκή επιτροπή να προτείνει ένα μηχανισμό που θα ενεργοποείται στις ακραίες τιμές του φυσικού αερίου, με ανώτατο όριο τιμών τα 275 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, ο μηχανισμός θα ενεργοποιούνταν αυτόματα εάν πληρούνταν δύο συνθήκες: Πρώτον, η τιμή διακανονισμού να είναι μεγαλύτερη από τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες. Δεύτερον, οι τιμές TTF ναι είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.

Η πρόταση απορρίφθηκε από τα περισσότερα κράτη μέλη καθώς θεωρήθηκε μη αποτελεσματική. Μάλιστα γνώστες του θέματος ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η πρόταση είναι σαν να βάζεις ένα όπλο στο τραπέζι αλλά χωρίς σφαίρες

Στη συνέχεια υπήρξε η αντιπρόταση της τσεχικής προεδρίας που προβλέπει Πως το ανώτατο όριο θα εφαρμοστεί εάν οι τιμές υπερβαίνουν τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πέντε ημέρες (TTF). Η τιμή TTF, που χρησιμεύει ως ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, θα πρέπει επίσης να είναι 35 ευρώ υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) βάσει πολλών υφιστάμενων εκτιμήσεων τιμών LNG.

Aκόμα όμως και η τσεχική πρόταση δεν φαίνεται πως έχει βρει έδαφος σε πολλές χώρες καθώς η τιμή θεωρείται ακόμα πολύ υψηλή, με τις προσδοκίες να είναι χαμηλές για τη σημερινή συνεδρίαση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικό αέριο: «Το όπλο στο τραπέζι αλλά χωρίς σφαίρες» – Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί Ενέργειας

Φυσικό αέριο: Ασφαλής η Ευρώπη φέτος – Πιθανό «κενό» το 2023

Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News