ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: «Το όπλο στο τραπέζι αλλά χωρίς σφαίρες» – Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί Ενέργειας 

Φυσικό αέριο: «Το όπλο στο τραπέζι αλλά χωρίς σφαίρες» – Τι θα συζητήσουν οι υπουργοί Ενέργειας 

Οι υπουργοί Ενέργειας κάθονται ξανά σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να βρουν λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Το κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνάντησης όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Κομισιόν θα είναι μια πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με έναν προσωρινό μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου.

«Η ώρα για διαβουλεύσεις έχει τελειώσει, έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας και πρόσθεσε: «Οι ευρωπαίοι πολίτες είναι σε αγωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη διαπραγματεύεται χωρίς νόημα, όλοι μας  πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστερήσεις σε έναν μηχανισμό διόρθωσης τιμών και την ενεργειακή αλληλεγγύη. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι κρινόμαστε».

Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήδη από τον περασμένο Μάρτιο είχε βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Τα συμβούλια των υπουργών Ενέργειας αλλά και οι Σύνοδοι Κορυφής που μεσολάβησαν αρκετά. Φτάσαμε σχεδόν στη καρδιά του χειμώνα ώστε η Ευρωπαϊκή επιτροπή να προτείνει ένα μηχανισμό που θα ενεργοποείται στις ακραίες τιμές του φυσικού αερίου, με ανώτατο όριο τιμών τα 275 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, ο μηχανισμός θα ενεργοποιούνταν αυτόματα εάν πληρούνταν δύο συνθήκες: Πρώτον, η τιμή διακανονισμού να είναι μεγαλύτερη από τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες. Δεύτερον, οι τιμές TTF ναι είναι 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς LNG για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο εβδομάδων.

Η πρόταση απορρίφθηκε από τα περισσότερα κράτη μέλη καθώς θεωρήθηκε μη αποτελεσματική. Μάλιστα γνώστες του θέματος ανέφεραν χαρακτηριστικά πως η πρόταση είναι σαν να βάζεις ένα όπλο στο τραπέζι αλλά χωρίς σφαίρες

Στη συνέχεια υπήρξε η αντιπρόταση της τσεχικής προεδρίας που προβλέπει Πως το ανώτατο όριο θα εφαρμοστεί εάν οι τιμές υπερβαίνουν τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πέντε ημέρες (TTF). Η τιμή TTF, που χρησιμεύει ως ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, θα πρέπει επίσης να είναι 35 ευρώ υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) βάσει πολλών υφιστάμενων εκτιμήσεων τιμών LNG.

Aκόμα όμως και η τσεχική πρόταση δεν φαίνεται πως έχει βρει έδαφος σε πολλές χώρες καθώς η τιμή θεωρείται ακόμα πολύ υψηλή, με τις προσδοκίες να είναι χαμηλές για τη σημερινή συνεδρίαση. 

Γρίφος τα μέτρα στήριξης

Το σίγουρο είναι πως εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει ξανά αντιμέτωπη με τον πονοκέφαλο των τιμών ενέργειας και το ποιο θα πρέπει να είναι το μέγεθος των κονδυλίων που θα απαιτηθεί τους χειμερινούς μήνες για τη συγκράτηση των τιμών, όσο δεν υπάρχει λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κυβέρνηση έχει «παρκάρει» 1 δισ. ευρώ για το 2023 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ποσό το οποίο δεν θα είναι αρκετό εάν οι τιμές επιστρέψουν στα επίπεδα του Αυγούστου, με τον βαρύ χειμώνα να είναι ακόμη μπροστά. Στα κρατικά ταμεία θα προστεθούν άλλα 373 εκατ. που έρχονται από την ανάκτηση των υπερεσόδων από τις εταιρείες παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο, τα οποία θα εισπραχθούν μέχρι τις 30 του μήνα. Επιπλέον έσοδα θα φέρει και η ανάκτηση υπερεσόδων από τις εταιρείες προμήθειας. Επιπλέον, θα προχωρήσει και η φορολόγηση των διυλιστηρίων κατά 33%

Ο χειμώνας, πάντως, πλέον είναι εδώ, κάτι που αποτυπώνεται και στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Για σήμερα η τιμή βρίσκεται σταθερα πάνω από τα 300 ευρώ ξανά στα 318,75 ευρώ/MWh γεγονός που αποδεικνύει πως εάν δεν βρεθεί λύση άμεσα για το φυσικό αέριο, όλη η Ευρώπη θα συνεχίσει να βρίσκεται παγιδευμένη σε απαγορευτικές τιμές ρεύματος και οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να πιεστούν ακόμη περισσότερο για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης το 2022 εκτιμάται στο 1,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Το 2023, το κόστος προβλέπεται στο 0,9% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά, εάν τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί διατηρηθούν σε ισχύ για ολόκληρο το έτος. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικό αέριο: Ασφαλής η Ευρώπη φέτος – Πιθανό «κενό» το 2023

ΕΚΤ: Προειδοποιεί ότι το πλαφόν στο φυσικό αέριο θα πλήξει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News