Business & Finance Τετάρτη 7/12/2022, 13:28 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΟΥΓΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh

Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh

Χαμηλότερα, αλλά ακόμη πάνω από τα 200 ευρώ, θέτει το πλαφόν στο φυσικό αέριο η συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής προεδρίας, καθώς οι έντονες διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση του προτεινόμενου από την Επιτροπή διορθωτικού μηχανισμού στο ολλανδικό TTF συνεχίζονται στις Βρυξέλλες ενόψει της πέμπτης έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου, όπου όλοι ελπίζουν ότι θα ληφθεί μια τελική απόφαση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται όταν η τιμή των μελλοντικών συναλλαγών θα ξεπερνά τα 220 ευρώ για πέντε συνεχόμενες ημέρες –αντί των 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για διάστημα δύο εβδομάδων που είχε προτείνει η Κομισιόν– και ταυτόχρονα η διαφορά μεταξύ της τιμής spot στο TTF και του μέσου όρου τιμών spot στο LNG θα ξεπερνά τα 35 ευρώ για αντίστοιχο αριθμό ημερών (αντί 58 ευρώ για 10 ημέρες συναλλαγών στην αρχική πρόταση). «O μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα πρέπει να απενεργοποιείται αυτόματα έπειτα από ένα μήνα εάν το δυναμικό όριο προσφορών είναι κάτω από τα 220 ευρώ για μια συγκεκριμένη περίοδο», αναφέρεται στο προσαρμοσμένο κείμενο της τσεχικής προεδρίας.

Ως προς την αναστολή του μηχανισμού σε περίπτωση αστάθειας των αγορών ή προβλημάτων στον ανεφοδιασμό των κρατών-μελών με φυσικό αέριο, αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα να αναστείλει το μέτρο μέσω εκτελεστικής απόφασης ανά πάσα στιγμή κατά την κήρυξη περιφερειακής ή ενωσιακής έκτακτης ανάγκης κατόπιν αιτήματος από ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη. Εάν εγκριθεί, ο διορθωτικός μηχανισμός για τον έλεγχο της αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Η ελληνική θέση

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες είχαν καταθέσει από κοινού μια βελτιωτική πρόταση, η οποία ζητούσε την επιβολή πλαφόν στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή, εναλλακτικά, ένα δυναμικό πλαφόν που θα υπολογιζόταν με βάση μία σταθερή και μία μεταβλητή συνιστώσα με διαφορετική βαρύτητα, δηλαδή 75% και 25% αντιστοίχως. Η μεταβλητή τιμή θα επικαιροποιείτο με βάση τον μέσο όρο των δεικτών αναφοράς, οι οποίοι θα είχαν διαφορετική βαρύτητα στον υπολογισμό. Σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, η προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του πλαφόν και βελτίωση των όρων της πρότασης συνεχίζεται μεταξύ των κρατών-μελών και της προεδρίας του Συμβουλίου.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοκιμάσουμε τον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειωμένη και οι αποθήκες στην Ευρώπη παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά πλήρωσης», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο επόμενος χειμώνας (2023-2024) θα είναι πιο δύσκολος.

Ο υπουργός επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ενωση για καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ήδη ορατά: «Πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες περιορίζουν την παραγωγή τους ή κλείνουν, όλες οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας υποφέρουν και αυτό σημαίνει ότι στο τέλος θα υποφέρει και η κοινωνία. Ωστόσο, υπάρχει χρόνος για να πάρουμε τις απαιτούμενες αποφάσεις στη βάση της πρότασης που υπέβαλε ήδη από τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία στα ενεργειακά χρηματιστήρια και τη χειραγώγηση των τιμών από τη Ρωσία», σημείωσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

E.E.: Παραμένουν οι μεγάλες διαφορές για το πλαφόν στο «παρά πέντε» της συνεδρίασης

Η θερμοκρασία πέφτει, οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται

Κ. Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News