Business & Finance Τρίτη 26/07/2022, 12:59
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και το φυσικό αέριο 

Οι δύο προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση και το φυσικό αέριο 

Δύο προτάσεις καταθέτει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει και του χειμώνα. Η πρώτη περιγράφεται σε επιστολή που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και αφορά την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού αποζημίωσης των βιομηχανικών καταναλωτών για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου. Η δεύτερη αφορά το κόστος ρεύματος και παρουσιάζεται αυτή την ώρα στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα. 

«Θέλω να σας προτείνω έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα», σημειώνει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας πως «αποτελεί κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στην εθελοντική μείωση της ζήτησης, που πρέπει όλοι μας να διασφαλίσουμε, και την υποχρεωτική μείωση που ενδέχεται να προκύψει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Όπως εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης στην επιστολή του σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσίαζε έλλειψη κατά 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία σταματούσαν πλήρως. «Εάν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ότι μεγάλο ποσοστό αυτής της ποσότητας θα καλυπτόταν από ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση της κατανάλωσης, το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει από τα ρίσκα που διαβλέπουν οι αγορές θα συρρικνωνόταν και το “όπλο” της Ρωσίας θα είχε εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό». 

Ο μηχανισμός αυτός σε κάποιο βαθμό λειτουργεί ήδη, καθώς οι αγορές ενέργειας έχουν θεσπίσει εργαλεία που τους επιτρέπουν να πληρώνουν τους χρήστες προκειμένου να μην καταναλώνουν ενέργεια, όταν αυτό ωφελεί το σύστημα στο σύνολό του. «Ο μηχανισμός που προτείνω θα ήταν πιο ευρύς, καλύπτοντας τη μείωση της ζήτησης για αρκετούς μήνες και όχι για ώρες ή ημέρες», σημειώνει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του.

«Πρόκειται όμως για μία ιδέα που πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα -θα λειτουργήσει μόνο αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις ποσότητες μέχρι τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας στη Ρωσία την αποφασιστικότητά μας και επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η αγορά φυσικού αερίου αντιμετωπίζει την Ευρώπη. Είναι μια σημαντική ευκαιρία ώστε να κάνουμε μια τολμηρή κίνηση για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας και τους πολίτες μας, πριν από τον προσεχή χειμώνα», τονίζει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Νέος μηχανισμός για το κόστος ρεύματος 

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εκτός από την πρόταση που περιγράφεται στην επιστολή του πρωθυπουργού η Ελλάδα θα παρουσιάσει και έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό, που θα υπολογίζει το πραγματικό κόστος ρεύματος αποσυνδέοντας το αέριο από την ηλεκτρική ενέργεια. 

«Ο μηχανισμός αυτός υπολογίζει το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και διασφαλίζει υποφερτές τιμές για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Σκρέκας εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για «επίτευξη συμφωνίας στον κανονισμό της Κομισιόν που αφορά στη μείωση της κατανάλωσης αερίου και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, με τρόπο που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ε.Ε. και τις ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών».

Τι δήλωσαν οι υπουργοί Ενέργειας

Η Ισπανία αναμένει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα φθάσουν σε συμφωνία για την μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά την διάρκεια του χειμώνα κατά λιγότερο από 15% και σε εθελοντική βάση κατά την σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα προσερχόμενη στην σύνοδο.

Η ισπανική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την υποχρεωτική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου με το επιχείρημα ότι η Ισπανία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές για την εισαγωγή και την επανεξαγωγή φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά της, η Πολωνή υπουργός Ενέργειας δήλωσε προσερχόμενη στην σύνοδο ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης για την μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου είναι «ουδέτερη» για την Πολωνία, αν δεν περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους.

Η Αννα Μοσκβά δήλωσε ότι η Βαρσοβία τάσσεται κατά της επιβολής στόχων υποχρεωτικής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ένωσης.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση επιβληθεί στις χώρες. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί εθνική προτεραιότητα», είπε προσθέτοντας ότι οι μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Πολωνία είναι πλήρεις και ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη περιορισμού της χρήσης φυσικού αερίου τώρα. Ωστόσο, δήλωσε ότι η Βαρσοβία θεωρεί το κόστος της ρύπανσης στο πλαίσιο της αγοράς άνθρακα της ΕΕ απειλητική για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό κατά 15% της ζήτησης φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετή για τις ανάγκες του χειμώνα, ενώ συνεχίζονται ότι περικοπές στην τροφοδοσία ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Εμον Ράιαν.

«Το 15% πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό, δεδομένου ότι οι Ρώσοι μόλις ανακοίνωσαν περαιτέρω μείωση των προμηθειών μέσω του Nord Stream 1. Αλλά είναι καλύτερα να υπάρχει από το να μην υπάρχει καθόλου και πιστεύω ότι το μήνυμα που στέλνει είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος προσερχόμενος στην σύνοδο.

Στο Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε τις προσπάθειες για τον συντονισμό στην λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ένωση θα παραμείνει ενωμένη καθώς η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει την τροφοδοσία προς την Γερμανία και γενικότερα.

«Δεν θα διασπαστούμε λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου. Αντίθετα θα παραμείνουμε ενωμένοι και αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα προς τον ρώσο πρόεδρο», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών έπειτα από τις συνομιλίες της με τον Τσέχο ομόλογό της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Επιστολή Μητσοτάκη σε Φον ντερ Λάιεν: Η πρόταση της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση

Με ρήτρες και εξαιρέσεις η συμφωνία για τον «κόφτη» στο φυσικό αέριο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News