Business & Finance Δευτέρα 21/11/2022, 20:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lamda Hellix: Το Heraklion – 1 μετατρέπει την Κρήτη σε διεθνή κόμβο

Lamda Hellix: Το Heraklion – 1 μετατρέπει την Κρήτη σε διεθνή κόμβο

Τα εγκαίνια του carrier-neutral data center στο Ηράκλειο πραγματοποίησε σήμερα η Lamda Hellix. Πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί που αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί για το 2025 και αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση εταιρίας του κλάδου της τεχνολογίας στην Κρήτη μέχρι σήμερα.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου data center,που θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας στη μεγαλόνησο, παραβρέθηκαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ.Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, καθώς και στελέχη και συνεργάτες της εταιρίας.

H νέα επένδυση της Lamda Hellix στο Ηράκλειο της Κρήτης, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά επιχειρηματικών κινήσεων στρατηγικής σημασίας που τρέχει η εταιρία τον τελευταίο χρόνο για τη δημιουργία μιας νέας εποχής ασφαλών και διασυνδεδεμένων data communities σε μεγάλα hubs σε όλο τον κόσμο.

Το νέο αυτό data center αναμένεται να χρησιμεύσει ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια και συμπληρώνοντας την συνεχόμενα αυξανόμενη παρουσία της στην Αθήνα, η οποία διαθέτει δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη. Ως κόμβος για την παγκόσμια διακίνηση δεδομένων, αυτές οι επενδύσεις αναμένεται να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων IDG, για κάθε 1 ευρώ αρχικής επένδυσης της Lamda Hellix στην Ελλάδα, η συνολική προστιθέμενη αξία ξεπερνά τα 8,23 ευρώ.

Το νέο data center θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral του νησιού και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 μεγαβάτ (MW) εγκατεστημένου φορτίου IT, με την πρώτη φάση να έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2025. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Lamda Hellix η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου, των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας. Το Heraklion-1 αναμένεται επίσης να επιτρέψει τη σημαντική επέκταση του PlatformDIGITAL®, της παγκόσμιας πλατφόρμας data center της Digital Realty, και να συμβάλει στην τοπική οικονομία μέσω της αναμενόμενης δημιουργίας εκατοντάδων τοπικών θέσεων εργασίας.

O κ. Απόστολος Κάκκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Hellix:A Digital Realty Company, στη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε: «Για όλους εμάς στη Lamda Hellix το ”Heraklion-1” αποτελεί μια κορυφαία στιγμή στην πορεία μας, καθώς με την υλοποίηση αυτής της εμβληματικής επένδυσης – ορόσημο για την Κρήτη, πραγματοποιείται ένα όραμα ετών. Το όραμα του να τοποθετήσουμε τη μεγαλόνησο και την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη μεταφοράς δεδομένων.»

Και συνέχισε: «Η ανακοίνωση της δημιουργίας της μεγαλύτερης επένδυσης στον τομέα της τεχνολογίας στην Κρήτη γεμίζει σήμερα με υπερηφάνεια και ικανοποίηση τα στελέχη της εταιρείας που έχουν εργαστεί με πάθος και αφοσίωση για να γίνει πραγματικότητα. Πρόκειται για το επιστέγασμα της υψηλής εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας μας, αλλά και της συσσωρευμένης εμπειρίας πολλών ετών στον τομέα των data centers, που σε συνδυασμό με την απαράμιλλη υποστήριξη της Digital Realty γίνεται πραγματικότητα, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης τόσο για το Ηράκλειο και την Κρήτη, όσο για τον ρόλο της χώρας μας στη διεθνή αγορά μεταφοράς δεδομένων»

Τον Δεκεμβρίου πρόκειται να κατατεθεί και ο φάκελος προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου η νέα επένδυση Heraklion-1 να ενταχθεί στις «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας». «Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την υψηλή προστιθέμενη αξία και σημαντικότητα της επένδυσης, αλλά και το συνολικό θετικό αποτύπωμα της εταιρείας μας και της δουλειάς μας για την οικονομία και την κοινωνία της χώρας», κατέληξε ο κος Α. Κάκκος.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι: «Έχουμε δουλέψει πολύ ως κυβέρνηση για να γίνει η Ελλάδα ένα διεθνές ψηφιακό κέντρο. Η Microsoft όπως ξέρετε ξεκινάει ήδη τη διαδικασία της αδειοδοτήσεως των δικών της Data Center. Η Digital Realty, η Amazon Web Services με τη Digital Realty και η Google έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα».

«Είχαμε μια καλή συνεργασία με τον κύριο Κάκκο» είπε. «Αυτά που μπορούσαμε να λύσουμε, τα λύσαμε στο μέτρο που μας αναλογούσε. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τις ιδιωτικές συμφωνίες για μία εταιρεία, μπορούμε όμως να βελτιώσουμε το περιβάλλον έτσι ώστε να κάνουν τη δουλειά των εταιρειών λίγο πιο εύκολη. Όταν μας ανακοίνωσε ο κύριος Κάκκος τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Digital Realty και τελικά έγινε η εξαγορά από την Digital Realty, ομολογώ ότι για μένα ήταν μια μέρα μεγάλης χαράς. Το γεγονός ότι μία εταιρεία κολοσσός όπως η Digital Realty αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, ήταν μία πολύ μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.»

«Η δημιουργία αυτής της επένδυσης εδώ θα ανεβάσει όλη τη ΒΙΠΕ ένα σκαλί προς τα πάνω. Δείτε το κτίριο τώρα και να έρθετε σε δυο χρόνια να δείτε το κτίριο που θα υπάρχει. Θα είναι ένα κόσμημα. Αυτό θα αλλάξει όλη τη γειτονιά, όλη την περιοχή. Άρα, ένας λόγος παραπάνω να τρέξουμε και εμείς λίγο περισσότερο το βιομηχανικό πάρκο στην Κρήτη».

Σημείωσε επίσης ότι «η Κρήτη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα μόνο από τον τουρισμό. Προφανώς στον τουρισμό έχει πλεονεκτήματα, αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός ή μόνο η αγροτική παραγωγή ή μόνο η βιομηχανία που έχει κάποιες σημαντικές βιομηχανικές μονάδες, ίσα-ίσα μπορώ να πω ότι είναι και παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά μπορεί τώρα να πρωταγωνιστήσει και στην ψηφιακή τεχνολογία. Η παρουσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας δίνει πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας. Υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό εδώ και τρόπος να συνεργαστείτε μετά με το ΙΤΕ στο μέλλον και να κάνετε μαζί κοινές δράσεις, να φτιάξετε πράγματα τα οποία θα φέρουν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και ακόμα περισσότερη προκοπή στο νησί.»

Lamda Hellix: Το Heraklion – 1 μετατρέπει την Κρήτη σε διεθνή κόμβο-1

Σχετικά με τη νέα επένδυση της Lamda Ηellix – Digital Realty στην Κρήτη:

  • Το νέο data center Heraklion 1 αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση εταιρίας του κλάδου της τεχνολογίας στην Κρήτη μέχρι σήμερα
  • Θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί για το 2025.
  • Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου ,των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.
  • Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της Digital Realty στην Αθήνα (δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη), η εγκατάσταση στην Κρήτη αναμένεται να επιτρέψει στους πελάτες της να δημιουργήσουν νέα network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.
  • Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων καλωδίων και δικτύων αναμένεται να είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικτύων τους στη Μεσόγειο, καθώς επεκτείνονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρητικότητας.
  • Η επέκταση στην Κρήτη έχει σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων και αναμένεται να καλύψει τη ζήτηση ενός carrier-neutral data center παρόχου στο νησί. Οι εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο θα αποτελέσουν σημείο διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια, αναδιανέμοντας δεδομένα στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια.
  • Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του data center θα απασχοληθούν δεκάδες εθνικές και τοπικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες στελέχη τους στον σχεδιασμό και την κατασκευή του, χρησιμοποιώντας τελευταίες τεχνολογίες και υπηρεσίες, καθώς και υλικά κατασκευών
  • Η Κρήτη γίνεται φάρος ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας και μετατρέπεται σε σταυροδρόμι διεθνών διαδρομών ψηφιακών δεδομένων μεταξύ τριών ηπείρων

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Αυτοψία» Γεωργιάδη στο Ελληνικό: Μπροστά από το χρονοδιάγραμμα τα έργα

Eurostat: Πρώτη η Ελλάδα στην Ε.Ε. στις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην καινοτομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News