ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεργασία τουλάχιστον για 3 μήνες εφόσον συντρέχει λόγος υγείας

Τηλεργασία  τουλάχιστον για 3 μήνες εφόσον συντρέχει λόγος υγείας

Από την 1η Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να αιτούνται την εργασία από το σπίτι, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας. Ανάλογη ρύθμιση, άλλωστε, ισχύει ήδη για τους εργαζόμενους του Δημοσίου.

Ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση προς τον εργοδότη του για παροχή τηλεργασίας, καταθέτοντας παράλληλα ιατρική γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής. Στην ιατρική γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρεται το πρόβλημα υγείας αλλά και η χρονική διάρκεια της τηλεργασίας, που δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες και την ενδεχόμενη ανάγκη επανεξέτασης του αιτήματος του. 

Μετά την υποβολή της αίτησης του εργαζομένου και της ιατρικής γνωμάτευσης, ο  εργοδότης  έχει διορία 10 ημερών για να απαντήσει θετικά ή αρνητικά προς τον εργαζόμενο. Εάν δεν υπάρξει απάντηση μέσα σε αυτό το διάστημα, τότε το αίτημα θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτό. Στην  περίπτωση που ο εργοδότης απορρίψει το αίτημα θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του. 

Στην ΚΥΑ  του υπουργείου Εργασίας προσδιορίζονται οι παθήσεις των εργαζόμενων που μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση όπως για παράδειγμα σοβαρές πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες  ή νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής θα μπορούσαν να ενταχθούν στο καθεστώς. Η νέα ρύθμιση παρόλα αυτά δεν αντικαθιστά τις ισχύουσες διατάξεις για αναρρωτικές άδειες λόγω νοσημάτων ή ατυχημάτων που οδηγούν σε προσωρινή ανικανότητα για εργασία. 

Πόσο αυξήθηκε η τηλεργασία στον κορωνοϊό 

Σύμφωνα με  τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το 2019, μόνο 1 στους 20 (5,5%) απασχολούμενους ηλικίας 20-64 ετών στην ΕΕ εργάζονταν συνήθως από το σπίτι. Ο αντίκτυπος της κρίσης της COVID-19 ήταν εμφανής καθώς αυτό το μερίδιο υπερδιπλασιάστηκε το 2020 σε 12,3%. Σε μικρότερο βαθμό, σημειώθηκε περαιτέρω αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που συνήθως εργάζονται από το σπίτι το 2021, καθώς έφτασε στο 13,5%. 

Διαβάστε επίσης: 

Υπεγράφη η ΚΥΑ για τηλεργασία μετά από αίτηση του εργαζομένου

Ήρθε το τέλος της δουλειάς από το σπίτι; Τι δείχνουν τα νούμερα

Δουλεύουν πραγματικά όσοι τηλεργάζονται; Τι πιστεύουν οι προϊστάμενοί τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News