ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τηλεργασία τουλάχιστον μέχρι τις 16 Ιανουαρίου: Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο

Τηλεργασία τουλάχιστον μέχρι τις 16 Ιανουαρίου: Πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο

Τελικά η Όμικρον επανάφερε την τηλεργασία στον εργασιακό βίο, αφού από τις 3 Ιανουαρίου μέχρι τουλάχιστον τις 16 Ιανουαρίου, η τηλεργασία καθίσταται υποχρεωτική, όπου βέβαια είναι εφικτό.

Αν και στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε σε υποχρεωτική τηλεργασία έως 50%, ακόμη δεν έχει κλειδώσει ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό της τηλεργασίας και εάν και θα υπάρχει ένα κατώτατο όριο, όπως για παράδειγμα 20%, και ένα ανώτατο όριο στο 50% και έτσι ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και υπηρεσίας θα κλειδώνει και το ανάλογο ποσοστό. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Το μέτρο της τηλεργασίας συνδυάζεται και με αυτό του κυλιόμενου ωραρίου που είναι σε ισχύ από τις 22 Νοεμβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, τον περσινό Δεκέμβριο όταν και ίσχυε υποχρεωτική τηλεργασία κατά 50%, στην Αττική μόνο τον Δεκέμβριο εργάστηκαν με τηλεργασία 309.254 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.

Τα sos της τηλεργασίας 

Υπενθυμίζεται πως, το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως υποχρεωτικά σε ποσοστό έως 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό. Η παράβαση του μέτρου της υποχρεωτικής τηλεργασίας τιμωρείται με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Η συμφωνία περί τηλεργασίας δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης, εάν δηλαδή είναι  πλήρους, μερικής, εκ περιτροπής ή άλλης μορφής, αλλά μεταβάλλει μόνο τον τρόπο με τον οποίο εκτελείται η εργασία. 

Η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ  περιτροπής απασχόληση, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Ο  εργοδότης  επιπλέον απαγορεύεται  να χρησιμοποιεί την κάμερα (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου. 

Η  τηλεργασία  μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη μόνο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή από τον εργαζόμενο, σε περίπτωση τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του, ο οποίος θα αποφευχθεί αν εργάζεται μέσω τηλεργασίας, ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξει έγγραφη συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας.

Όσοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι απασχοληθούν με τηλεργασία απαλλάσσονται για αυτό το διάστημα από τη διαδικασία του υποχρεωτικού testing. 

Πάντως αρκετές εταιρείες στο εξωτερικό, υπό την απειλή της Όμικρον, όπως για παράδειγμα η JP Morgan, έχουν εφαρμόσει υποχρεωτικά την τηλεργασία για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους τους.

Διαβάστε επίσης: 

Νέα μέτρα από 3 Ιανουαρίου: Έως τα μεσάνυχτα εστίαση, διασκέδαση – Τέλος οι όρθιοι θαμώνες

Τηλεργασία: Τι προβλέπει το νέο ν/σ για το δικαίωμα στην αποσύνδεση

Τηλεργασία: Η αποζημίωση που δικαιούνται όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News