ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα ενισχυθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2023

Πώς θα ενισχυθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2023

Η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα δίχτυ ασφαλείας για μισθωτούς και συνταξιούχους  έναντι της ακρίβειας για το 2023. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι συντάξεις, που μπαίνουν σε τροχιά αύξησης μετά από μια δωδεκαετία. Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Η αύξηση των συντάξεων θα γίνεται με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 4% για το 2022 και πληθωρισμό 8,9%. Εαν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, τα μεγέθη αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν από τον Ιανουάριο σε αύξηση των συντάξεων της τάξεως άνω του 6%.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους. Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν πως περίπου 1,2 έως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους. 

Αυλαία πέφτει και για την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς αυτή καταργείται για συνταξιούχους και μισθωτούς του δημοσίου.  

Η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ  και θα καταργηθεί από το 2023, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. 

Νέα αύξηση έρχεται το 2023 στον κατώτατο μισθό και πιθανότατα να είναι σε ισχύ από τον ερχόμενο Μάιο, όπως συνέβη και φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνδυασμός των ρυθμών ανάπτυξης-πληθωρισμού επιτρέπει αύξηση τουλάχιστον 5,5% κι αυτό σημαίνει πως ο κατώτατος μισθός μπορεί να επιστρέψει στα 752 ευρώ.  

Ασφαλιστικές εισφορές

Στο τραπέζι είναι μία ακόμα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει τις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες ακόμη και την 1 μονάδα και έτσι με αυτό τον τρόπο, μέσα σε μία τετραετία, το μη μισθολογικό κόστος θα έχει μειωθεί σωρευτικά  πάνω από  πέντε μονάδες. 

Διαβάστε επίσης: 

Τι θα περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων στη ΔΕΘ

Στο τραπέζι μέτρα στήριξης 5,5 δισ. ευρώ το 2023

Τριπλή παρέμβαση για την αύξηση των συντάξεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News