ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλή παρέμβαση για την αύξηση των συντάξεων

Αυξήσεις, εισφορά αλληλεγγύης και αναδρομικά στο τραπέζι ώστε να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι

Τριπλή παρέμβαση για την αύξηση των συντάξεων

Σε τροχιά αύξησης μπαίνουν μετά από μια δωδεκαετία οι συντάξεις. Οι κυβερνητικές αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις 

Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου και με τροπολογία του 2017, το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται, αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η αύξηση θα γίνεται με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 4% για το 2022 και πληθωρισμό 8,9%. Εαν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές,τα μεγέθη αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν από τον Ιανουάριο σε αύξηση των συντάξεων της τάξεως άνω του 6%.

Βέβαια, η όποια αύξηση δεν θα είναι πραγματική για όλους καθώς για πολλούς θα είναι λογιστική, λόγω της προσωπικής διαφοράς. 

Κατάργηση εισφοράς αληλλεγύης

Ενδυνάμωση του εισοδήματος των συνταξιούχων θα επιχειρήσει από το 2023 η κυβέρνηση και μέσω της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ θα καταργηθεί από το 2023 όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Αναδρομικά 

Στο τραπέζι θα μπει και ένα νέος γύρος αναδρομικών με το Μαξίμου να παίρνει την τελική απόφαση ζυγίζοντας τον δημοσιονομικό χώρο αλλά και την πολιτική ατζέντα. Μπορεί μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ να  έκλεισε οριστικά το ζήτημα των αναδρομικών για τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές το 11μηνο (6-6/2015-5/2016) παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός το ξανάνοιξε για τα καλά, καθώς ερωτηθείς σε συνέντευξή του πριν ένα μήνα για το εάν θα μπορούσαν να δοθούν αναδρομικά και σε όσους δεν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη έστω τμηματικά, απάντησε θα το εξετάσουμε, σχολιάζοντας προς τους δημοσιογράφους «αφήστε να πούμε και κάτι στη Θεσσαλονίκη».  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο χάρτης της απονομής συντάξεων

Χρ. Σταϊκούρας: Δεδομένη και μεγαλύτερη η αύξηση στις συντάξεις

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News