ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή στο πλαστικό χρήμα: Ενισχύθηκε κατά 32% η αξία αγορών με κάρτες το β’ τρίμηνο

Στροφή στο πλαστικό χρήμα: Ενισχύθηκε κατά 32% η αξία αγορών με κάρτες το β’ τρίμηνο

Στην 17η θέση στο σύνολο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 25η θέση δύο χρόνια πριν, αναρριχήθηκε η Ελλάδα σε ότι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών με κάρτες ανά κάτοικο, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ ανήλθαν σε 140 το 2021, από 104 το 2020 και μόλις 74 το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ το 2021 οι Έλληνες πραγματοποίησαν 1,5 δισ. συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην χώρα, δηλαδή από ελληνικές τράπεζες, από 792 εκατ. συναλλαγές το 2019. 

Η αύξηση της χρήσης των καρτών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και το 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 23,8% το β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, σε ότι αφορά τον αριθμό των συναλλαγών και κατά 32,1% σε ότι αφορά την αξία των συναλλαγών. Συγκεκριμένα ο αριθμός των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα ανήλθε στο τέλος του β τριμήνου στα 466,5 εκατ. έναντι 376,7 εκατ. το β’ τρίμηνο του 2021.

Από αυτές τα 36,3 εκατ. είναι συναλλαγές με κάρτες που εκδόθηκαν στο εξωτερικό, δηλαδή με κάρτες που χρησιμοποίησαν οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την χώρα μας, καταγράφοντας άνοδο κατά 130%. Η αύξηση που εμφανίζεται μάλιστα η χρήση των καρτών από τουρίστες υπολείπεται της πραγματικής, καθώς δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία της δραστηριότητας των καρτών της Euronet Merchant Services μετά την πώληση και απόσχιση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών από την τράπεζα Πειραιώς στην εν λόγω εταιρεία.

Σε ότι αφορά την αξία των συναλλαγών αυτή ανήλθε στο β’ τρίμηνο του έτους στα 14,7 δισ. ευρώ, έναντι 11,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, καταγράφοντας άνοδο κατά 32,1%. Από τα 14,7 δισ. ευρώ των συναλλαγών, τα 2,5 δισ. ευρώ ήταν η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες που είχαν εκδοθεί από ξένες τράπεζες, ποσό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 134% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά και πάλι υπολείπεται της πραγματικής ανόδου, καθώς δεν περιλαμβάνει τις συναλλαγές της Euronet Merchant Services μετά την πώληση της σχετικής δραστηριότητας από την τράπεζα Πειραιώς.

Σε ότι αφορά τις συναλλαγές με κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή περί τα 9,3 δισ. ευρώ είναι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες που πραγματοποιήθηκαν στην εγχώρια αγορά και το οποίο είναι αυξημένο κατά 18,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ στο 1,5 δισ. ευρώ – αυξημένο κατά 17,6% – ανήλθε το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η αξία των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών, επιβεβαιώνοντας την ανάκαμψη της καταναλωτικής πίστης.

Να σημειωθεί ότι η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε στην χώρα μας κατά 11,6% το α τρίμηνο του έτους, διάστημα για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, στοιχείο που υποδηλώνει ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές ενισχύονται με μεγαλύτερο ρυθμό. 

Η κατάργηση των περιοριστικών μέτρων και η εκτόνωση της πανδημίας το β’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό συνέβαλε και στην αυξημένη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών από Έλληνες που ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατά 57% και 64,4% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 915,9 εκατ. και 232,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του β’ τριμήνου συνεχή αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των καρτών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με τον πρώτο λόγο να έχουν οι χρεωστικές κάρτες που αυξήθηκαν στα 14,9 εκατ. (άνοδο κατά 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο). Ακολουθούν οι πιστωτικές κάρτες που αυξήθηκαν κατά 1,7% στσ 2,6 εκατ., ενώ σημαντική διάδοση εμφανίζουν και οι prepaid cards που ενισχύθηκαν κατά 22,6% και αριθμούν πλέον τα 2 εκατ. περίπου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Εκτός τραπεζικού συστήματος το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων

Δάνεια: Πόσο επιβαρύνονται οι δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων

Εθνική Τράπεζα: Στην τελική ευθεία η νέα εταιρεία καρτών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News