ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταχυδρομείο μέσω drones, τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο

Ταχυδρομείο μέσω drones, τεχνητή νοημοσύνη στο Δημόσιο

Την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣΜΗΕΑ – drones) προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου με τίτλο «αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», του οποίου η πρώτη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε χθες. Οπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιδιώκεται να ρυθμιστούν ορισμένες από τις τεχνολογίες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Σε αυτές ανήκουν η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain (τεχνολογία στην οποία στηρίζεται σειρά ασφαλιστικών ή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών), τα μη επανδρωμένα οχήματα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (π.χ. δίκτυο αισθητήρων που αλληλεπιδρά με το Διαδίκτυο) και η τρισδιάστατη εκτύπωση.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπει την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών μέσω συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣΜΗΕΑ – drones). Ειδικότερα, προβλέπεται, κατά την κατάρτιση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων, να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες των ΣΜΗΕΑ για τον καθορισμό των γενικών αρχών εναρμονισμένης χρήσης του ραδιοφάσματος. Κι αυτό με στόχο να εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ακριτικές ή νησιωτικές περιοχές, καθώς επίσης και σε περιοχές με δύσκολη προσβασιμότητα. Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται ακόμη το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα αξιοποιηθούν με ασφάλεια οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης από φορείς του δημόσιου τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση συστημάτων που συμμετέχουν στη λήψη μιας απόφασης ή υποστηρίζουν αυτήν και αποτυπώνεται η πολιτική της Ελλάδας ως προς την προώθηση και υλοποίηση των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Συμπληρώνεται ακόμη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την κυβερνοασφάλεια με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του δημόσιου τομέα έναντι κυβερνοεπιθέσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, προβλέπεται η δημιουργία παρατηρητηρίου ανάλυσης υβριδικών απειλών, εθνικής αρχής πιστοποίησης κυβερνοασφάλειας και εθνικού κέντρου συντονισμού για την κυβερνοασφάλεια. Θεσμοθετείται και η δημιουργία του ρόλου του υπεύθυνου ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής και Επικοινωνιών σε κάθε φορέα της κεντρικής κυβέρνησης.

Εισάγονται ακόμη ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην περαιτέρω απλούστευση του δημόσιου τομέα και στην ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News