Business & Finance Τετάρτη 22/12/2021, 18:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχιμήδης: Με προίκα 21,4 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης η έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Υπεγράφη η σχετική απόφαση

Αρχιμήδης: Με προίκα 21,4 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης η έρευνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Υπεγράφη σήμερα η απόφαση για τη δημιουργία της Ερευνητικής Δομής «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», μέσω της ένταξης του έργου στους προς αξιοποίηση πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με αρχικό προϋπολογισμό ύψους 21.411.500 ευρώ 

Το έργο αφορά την πλήρη ανάπτυξη ερευνητικής δομής, με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους. Για τον σκοπό αυτό, θα εδρεύει στο Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ».  

Στο πλαίσιο της ερευνητικής δομής, θα υπηρετείται τόσο η βασική όσο και η εφαρμοσμένη έρευνα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη στενή διασύνδεση με ελληνικά και ξένα ερευνητικά κέντρα, αλλά και με πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Κύρια αποστολή του «ΑΡΧΙΜΗΔΗ» θα είναι η χρηματοδότηση επισκεπτών ερευνητών (μέλη ΔΕΠ και ερευνητές της ημεδαπής και αλλοδαπής) και υποψηφίων διδακτόρων, καθώς και η συντονισμένη προώθηση δράσεων γύρω από την έρευνα και την καινοτομία στις περιοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Επιστήμης Δεδομένων και των Αλγορίθμων. 

Παράλληλα, η δημιουργία της νέας ερευνητικής δομής, αναμένεται να αποτελέσει συνδετικό κρίκο, μια «γέφυρα συνεργασίας», με κορυφαίους, διακεκριμένους επιστήμονες της διασποράς.  

Στις επιδιώξεις της μονάδας θα είναι επίσης, η ανάπτυξη συνεργασιών με επενδυτικά σχήματα, προκειμένου να δημιουργηθεί θερμοκοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας στους τομείς που θα δραστηριοποιείται.  

Επίσης, θα αναπτυχθούν συνέργειες με άλλες θερμοκοιτίδες προκειμένου να διευκολύνεται η μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά, είτε με τη μορφή open source, είτε μέσα από εταιρικές συνεργασίες.  

Με τον τρόπο αυτό, η μονάδα θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα περιλαμβάνει επιχειρηματίες, επενδυτές, επιστήμονες και νεοφυείς επιχειρήσεις.  

Η δομή θα στελεχωθεί από 9μελές Επιστημονικό Συμβούλιο και περίπου 120 άτομα ερευνητικό και διδακτορικό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται πως η συνολική χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ.    

«H Τεχνητή Νοημοσύνη, η Επιστήμη Δεδομένων και οι Αλγόριθμοι επηρεάζουν ολοένα και περισσότερα την καθημερινότητα μας, από τις επιχειρήσεις, τον κλάδο της υγείας μέχρι την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τις κοινωνικές επιστήμες» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΑΠΘ: Φοιτητική ομάδα προκρίθηκε σε διαγωνισμό για εκτόξευση πυραύλου

Κυρ. Μητσοτάκης: Προίκα για την Ελλάδα η ερευνητική μονάδα «Αρχιμήδης»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News