ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Brain Gain: Τα φοροκίνητρα έφεραν 1.200 επαγγελματίες στην Ελλάδα

Brain Gain: Τα φοροκίνητρα έφεραν 1.200 επαγγελματίες στην Ελλάδα

Τις 1.200 έχουν ξεπεράσει οι υπαγωγές στο ειδικό καθεστώς που δίνει κίνητρα σε αλλοδαπούς εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, αλλά και σε Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ώστε να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών. 

Πρόκειται για τις διατάξεις του Ν. 4758/2020 με τις οποίες καθιερώθηκε απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για διάστημα έως 7 έτη, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης νέας θέσης μισθωτής εργασίας ή έναρξης νέας δραστηριότητας.

Πρόκειται για ένα μέτρο που -όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας – συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια του λεγόμενου «brain gain», δηλαδή της επιστροφής στην πατρίδα μας από το εξωτερικό ανθρώπινου δυναμικού με υψηλό επίπεδο γνώσεων, επαγγελματικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 2021 είχαν υποβληθεί 1.041 αιτήσεις εκ των οποίων 801 έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς και 87 παραμένουν σε επεξεργασία, ενώ μέχρι στιγμής φέτος έχουν υποβληθεί 648 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί οι 431. Συνολικά οι αιτήσεις είναι 1.689 και οι υπαγωγές 1.232. 

Έσοδα 9,5 εκατ. ευρώ από το Νon-Dom 

Στο μεταξύ σημαντικά έσοδα στα κρατικά ταμεία φέρνει και η ρύθμιση για τους «διαμένοντες μη κατοίκων» (Non-Dom) που μετράει ήδη 2,5 χρόνια ζωής. Πρόκειται για το πλαίσιο φορολογικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής – επενδυτών, οι οποίοι, μεταφέροντας τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα, επωφελούνται – για διάστημα έως 15 ετών – από εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος αλλοδαπής προέλευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα έχουν ήδη εισρεύσει στα δημόσια ταμεία συνολικά έσοδα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, με τελική έγκριση αιτήσεων 75 επενδυτών και 23 συγγενών τους από 21 χώρες για τα φορολογικά έτη 2020 και 2021. 

Φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί άλλες 27 αιτήσεις. Έτσι, εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των επενδυτών που προσέλκυσε το μέτρο θα ξεπεράσει τους 100 το προσεχές διάστημα, ενώ σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ «οι επενδύσεις σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε εταιρείες με έδρα την Ελλάδα (βάσει των εκτιμήσεων και για τις νέες υπαγωγές) θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ εντός τριετίας».

Τέλος, στο ειδικό καθεστώς εναλλακτικής φορολόγηση των συνταξιούχων αλλοδαπής του Ν. 4714/2020 έχουν εγκριθεί από το 2020 μέχρι και σήμερα 335 αιτήσεις από τουλάχιστον 21 χώρες, και 85 είναι υπό επεξεργασία. Υπενθυμίζεται ότι με τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου οι συνταξιούχοι που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα μας, φορολογούνται με 7% για τα εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης. 

Χρ. Σταϊκούρας: Ισχυρό ενδιαφέρον για τα φορολογικά κίνητρα 

Σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές, αλλοδαπούς συνταξιούχους και εργαζόμενους έχει συγκεντρώσει το ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο παροχής φορολογικών κινήτρων, που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Οικονομικών, με διαδοχικά νομοθετήματα, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, έχοντας ως στόχο την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το πρώτο διάστημα εφαρμογής των νέων διατάξεων, παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η απήχηση των νέων φορολογικών κινήτρων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική.

«Η φορολογία αποτελεί, εν τοις πράγμασι, εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη αναπτυξιακών και επενδυτικών στόχων, πέραν της διασφάλισης δημοσίων εσόδων. Η Ελλάδα, προχωρώντας με σχέδιο, όραμα και αυτοπεποίθηση, ανέκαμψε ισχυρά από την υγειονομική κρίση, αναπτύσσεται και είναι ανοικτή στην προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό, διαμορφώνουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δημιουργία πολλών και καλών νέων θέσεων απασχόλησης, για την παροχή ευκαιριών στους Έλληνες, τους νέους και τις νέες, που είναι στην πατρίδα μας ή θα επιστρέψουν σε αυτή», αναφέρει ακόμη η δήλωση του κ. Σταϊκούρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News