Business & Finance Δευτέρα 27/06/2022, 15:38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βεστάγκερ: Η Ελλάδα παράδειγμα για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη

Βεστάγκερ: Η Ελλάδα παράδειγμα για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη

Ο δρόμος της βιώσιμης ανάπτυξης, και της βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς εργασίας – ειδικά για τους νέους και τις γυναίκες- που έχει πάρει η χώρα μας είναι πηγή έμπνευσης «όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη», τόνισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, μετά την σημερινή συνάντηση της με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

 

Κάνοντας ειδική αναφορά στην επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία η κυρία Βεστάγκερ σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό επίτευγμα. «Πλέον βλέποντας τα αποτελέσματα κάποιος μπορεί να ξεχνά πόσο επώδυνη ήταν όλη αυτή η πορεία και πόσες θυσίες απαιτήθηκαν από πολύ κόσμο εδώ στην Ελλάδα για να επιτευχθεί αυτή η ισχυρή οικονομική θέση, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωρίζουμε», τόνισε. 

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη συνέχεια σε έναν κόσμο που τα πάντα είναι αβέβαια αλλά τόνισε πως κατά την δικιά της εκτίμηση «η θετική προοπτική της Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή από τους κινδύνους».

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην πρόοδο της ψηφιοποίησης του δημοσίου που επιτρέπει να ενισχύονται άμεσα οι πολίτες μέσω του fuel pass αλλά και των υπολοίπων ψηφιακών που έχουν εφαρμοστεί που δείχνει – όπως είπε – σημαντικές βελτιώσεις για την ελληνική οικονομία. 

Σταϊκούρας: Χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις για την ενεργειακή κρίση

Για «μεγάλες, σύνθετες και υπερεθνικές προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε ο υπουργός, το κόστος στην ενέργεια έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη και ο πληθωρισμός στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις, «ακουμπώντας» πλέον όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά της, και αναπόφευκτα τα όποια επιτεύγματα επισκιάζονται και οι θετικές προοπτικές υπονομεύονται.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, κανένα ευρωπαϊκό κράτος- μέλος δεν μπορεί, από μόνο του, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή τη νέα κρίση και για αυτό απαιτούνται ευρωπαϊκές, δραστικές και αποφασιστικές πολιτικές λύσεις. Οι λύσεις αυτές θα είναι για το παρόν αλλά και το μέλλον της Ευρώπης, θα ενσωματώνουν τα διδάγματα παλαιών και νέων εμπειριών και θα αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών, με γνώμονα την κοινή στόχευση για δημοκρατία, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και ευημερία.

Ο υπουργός είπε, επίσης, ότι η συμβολή της αντιπροέδρου της Κομισιόν στην αποτελεσματική στήριξη της ελληνικής οικονομίας κατά την έξαρση της πανδημίας ήταν ουσιαστική, καθώς το Προσωρινό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, αποτέλεσε πολύτιμο εργαλείο και οδηγό στην προσπάθειά μας να μετριάσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της. Δυνάμει αυτού, πρόσθεσε, οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη θεσπίσει περί τα 70 μέτρα κρατικών ενισχύσεων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 22 δισ. ευρώ. «Μέτρα που εφαρμόστηκαν με πλήρη επιτυχία, κράτησαν όρθια την κοινωνία και λειτουργική την οικονομία, και έθεσαν τις βάσεις για δυναμική επανεκκίνηση. Η οποία και συντελέστηκε», επεσήμανε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας σε Βεστάγκερ: Λύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ενεργειακή κρίση 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News