BUSINESS & FINANCE

Ειδική ρήτρα διαφυγής για τις υπερχρεωμένες χώρες – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Ειδική ρήτρα διαφυγής για τις υπερχρεωμένες χώρες – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Την παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής θα εισηγηθεί την προσεχή Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico αλλά και το Reuters. Όπως είχε γράψει από χθες το moneyreview.gr, αναμένεται να υπάρξει συζήτηση  τη Δευτέρα στο Eurogroup  όσο αναφορά τη γενική ρήτρα διαφυγής, δηλαδή εάν θα συνεχίσει να ισχύει και το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες  που έγραψε  χθες το moneyreview.gr, αναμένεται να δοθεί ένα draft της  πρότασης της Κομισιόν στο Eurogroup που θα εισηγείται την αναστολή των κανόνων για έλλειμα και χρέος αλλά με φρένο  για τις υπερχρεωμένες χώρες.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, χώρες όπως η Ελλάδα, θα  βρεθούν σε ένα κάπως διαφορετικό καθεστώς που θα τους δίνει τη δυνατότητα ναι μεν να έχουν  αυξημένο έλλειμα, αλλά χωρίς αύξηση των δαπανών, ή τουλάχιστον  με αύξηση των δαπανών έως ένα ποσοστό  που θεωρείται ασφαλές.

Για την κυβέρνηση, που αναζητεί εναγωνίως επιπλέον δημοσιονομικό χώρο και ευρωπαϊκή βοήθεια, η παράταση ισχύος της ρήτρας ακόμα και κάτω από ένα ειδικό καθεστώς, θα παρείχε τη δυνατότητα για μια σχετική ελευθερία κινήσεων στην οικονομική πολιτική. 

Πάντως, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προς το παρόν δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί το α’ τετράμηνο με δαπάνες άνω των 500 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και επιπλέον 362 εκατ. ευρώ για τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση, χωρίς να υπολογίζονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα που καλύπτονται από ειδικό λογαριασμό.

Πότε  ενεργοποιήθηκε η ρήτρα διαφυγής 

Η  Επιτροπή πρότεινε την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής τον Μάρτιο του 2020 στο πλαίσιο της στρατηγικής της για ταχεία, αποφασιστική και συντονισμένη αντίδραση στην πανδημία του κορωνοϊού. Η ρήτρα επέτρεψε στα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την κατάλληλη αντιμετώπιση της κρίσης, παρεκκλίνοντας από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που θα ίσχυαν κανονικά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου. 

Η αρχική καθοδήγηση της Κομισιόν σχετικά με τη γενική ρήτρα διαφυγής, ήταν πως θα έληγε φέτος, δεδομένης της ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε δηλώσει ότι η τελική εισήγηση θα γίνει το Μάιο, μετά τη δημοσίευση των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης: 

Κομισιόν: Εισήγηση για παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023

Φρένο προς το παρόν στα μέτρα στήριξης – Τι θα γίνει με τη ρήτρα διαφυγής το 2023

Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Τα 3 μέτωπα για να βρεθούν χρήματα 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News