BUSINESS & FINANCE

Φρένο προς το παρόν στα μέτρα στήριξης – Τι θα γίνει με τη ρήτρα διαφυγής το 2023

Φρένο προς το παρόν στα μέτρα στήριξης – Τι θα γίνει με τη ρήτρα διαφυγής το 2023

Αφού λύθηκε, τουλάχιστον όπως φαίνεται μέχρι τώρα, το πρόβλημα με τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά  την κατάσταση στην αγορά των καυσίμων. 

Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει στην επιβολή προστίμων σε πρατήρια καυσίμων, αλλά προφανώς και οι έλεγχοι δεν μπορούν να αποτρέψουν τις υψηλές τιμές, αφού αντιμετωπίζουν μόνο τις περιπτώσεις όπου υπάρχει κερδοσκοπία. 

Ο συνδυασμός της ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και της διολίσθησης του ευρώ έναντι του δολαρίου, τροφοδοτεί το ράλι στις τιμές των καυσίμων στην αντλία.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής  και εάν χρειαστεί θα επέμβει. Πάντως, όπως φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση της μείωσης του ΕΦΚ δεν προκρίνεται. 

Από τον Ιούλιο, όμως, θα ξαναμετρηθούν οι δυνατότητες του προϋπολογισμού. Προφανώς και υπάρχουν εφεδρείες, αναφέρει στο moneyreview.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αλλά είναι μια κατάσταση δυναμική, καθώς εάν αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο έχει πόρους, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί και να τους χρησιμοποιήσει.

Η  υπέρβαση των  φορολογικών εσόδων είναι σταθερή και σημαντική τους πρώτους μήνες του 2022 και σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ καλά είναι και τα στοιχεία του Μαΐου. 

Μεγαλύτερη αβάντα και ευκολία στις κινήσεις ως προς τα μέτρα στήριξης προφανώς και θα έδινε μια απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα έδινε το περιθώριο να γίνουν δαπάνες για μέτρα στήριξης, τα οποία δεν θα υπολογίζονταν (μερικώς ή στο σύνολο τους), στο έλλειμμα και στο χρέος. 

Ωστόσο, στο Εurogroup της Δευτέρας αναμένεται να δοθεί ένα πρώτο draft στα κράτη μέλη για τη δημοσιονομική πολιτική που μπορούν να ακολουθήσουν για το 2023,  το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του moneyreview.gr θα τους δίνει κάποια ευελιξία, αλλά όχι υπέρμετρη, όπως συνέβη τις χρονιές του κορωνοϊού. 

Διαβάστε επίσης: 

Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Τα 3 μέτωπα για να βρεθούν χρήματα

Φρένο σε νέα μέτρα στήριξης: Από τον Σεπτέμβριο βλέπουμε…

Καύσιμα: Πόσα πληρώνουμε σε φόρους – Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News