Business & Finance Δευτέρα 9/05/2022, 21:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας για εξωδικαστικό: Υπάρχει αυξητική τάση – Από τον Δεκέμβριο έχουν υποβληθεί 4.451 αιτήσεις

Σταϊκούρας για εξωδικαστικό: Υπάρχει αυξητική τάση – Από τον Δεκέμβριο έχουν υποβληθεί 4.451 αιτήσεις

Στην προσπάθεια που γίνεται για την βέλτιστη αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες τις τελευταίας διετίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών Οικονομολόγων (ΠΑΕΛΟ) με θέμα «Η πορεία του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των 240 δόσεων το 2022».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι αποτελούν θετικά δείγματα γραφής οι 468 προτάσεις ρυθμίσεων, όπου οι 205 οφειλέτες έχουν αποδεχθεί την ρύθμιση. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει αυξητική τάση για υποβολή στα αιτήματα από τον Δεκέμβριο, αφού όπως τόνισε έχουν υποβληθεί 4.451 αιτήσεις. Τέλος ο Υπουργός εξήρε το έργο των λογιστών – οικονομολόγων και συνεχάρη τον κλάδο για τη συμμετοχή του στην άμεση διεκπεραίωση όλων των προγραμμάτων στήριξης στην διάρκεια της κρίσης της Πανδημίας. Τόνισε δε ότι είναι ανοιχτός σε προτάσεις και αν οι λογιστές – οικονομολόγοι έχουν προτάσεις για βελτιώσεις του συστήματος του εξωδικαστικού θα ήθελε να τις υποβάλουν. Κλείνοντας ο υπουργός ανταποκρινόμενος θετικά στην πρόσκληση του αντιπροέδρου της ΠΑΕΛΟ για συμμετοχή του στην εκδήλωση MYDATA που διοργανώνει η ΠΑΕΛΟ την Παρασκευή 13 Μαΐου τόνισε ότι η σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά των λογιστών έχει βοηθήσει σημαντικά στην εφαρμογή του mydata.

Αθανασοπούλου: Στο 28% ο μέσος όρος των κουρεμάτων

Στην εκδήλωση ήταν επίσης καλεσμένη η Ειδική Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους, κυρία Μαριαλένα Αθανασοπούλου και η ομάδα της η οποία αναφέρθηκε στο θέμα και παράλληλα απάντησε σε πολλά ερωτήματα.

Η κυρία Αθανασοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα έχει εισπράξει την εύσημα από την Ε.Ε. λόγω της εξαιρετικής δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου του εξωδικαστικού». Τόνισε και αυτή ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στην συμμετοχή στον εξωδικαστικό από τον Δεκέμβριο του 2021 και μετά με το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων να προέρχεται από νοικοκυριά, κυρίως για τραπεζικές οφειλές καθώς όπως είπε το 91% των αιτημάτων περιλαμβάνει νοικοκυριά. Σημείωσε επισης ότι ο μέσος όρος των κουρεμάτων είναι 28%. Τέλος ανέφερε τις διακρίσεις, μεταξύ εξωδικαστικου, πρότασης εξυγίανσης και διαδικασίας πτώχευσης 

Κλείνοντας ευχαρίστησε την ομάδα των συνεργατών της για το εξαιρετικό έργο που παράγει και τόνισε ότι αναμένει προτάσεις από την ΠΑΕΛΟ, αν διαπιστωθούν σημεία που μπορούν να γίνουν βελτιώσεις

Τέλος από την ΠΑΕΛΟ οι Προεδρος και Αντιπρόεδρος ευχαρίστησαν την κα Αθανασοπούλου δεσμεύτηκαν για κοινή προσπάθεια και παράλληλα αποδέχθηκαν την πρόσκλησή της για υποβολή προτάσεων σε περιπτώσεις που θεωρούν απαραίτητες κάποιες αλλαγές που θα βοηθήσουν την εφαρμογή του εξωδικαστικου.

Απο την Ε.Γ.Ι.Χ συμμετείχαν επίσης:

  • Αλαμπάση Θεώνη, Προϊσταμένη του τμήματος Νομικής Υποστήριξης
  • Κώστογλου Χαράλαμπος, Προϊστάμενος του τμήματος Παροχής Οικονομικών Συμβουλών: 
  • Χαμηλού Παρασκευή, Προϊσταμένη Δ/νσης Σχεδιασμού και Υποστήριξης:
  • Επιτροπάκης Γεώργιος, του τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού

Από την ΠΑΕΛΟ συμμετείχαν:

  • Βασίλης Παναγιωτόπουλος Πρόεδρος
  • Λαμπρος Μπέλεσης Αντιπρόεδρος
  • Μαρία Σκοτάδη Μέλος
  • Γιώργος Νικολουδάκης Μέλος

Την συζήτηση θα συντόνιζε ο Δημοσιογράφος Νίκος Υποφάντης

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕΛΟ ευχαριστεί θερμά τον Υπουργό για την συμμετοχή του, την Κυρία Αθανασοπούλου και τούς συνεργάτες της για την πληρέστατη Ενημέρωση μας για την Πορεία του Εξωδικαστικού και τέλος τον Νικο Υποφάντη για τον συντονισμό της εκδήλωσης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News