Business & Finance Παρασκευή 6/05/2022, 19:54
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Dport: H νέα πρόταση προς τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά

Dport: H νέα πρόταση προς τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά

Ανακοίνωση με την οικονομική πρόταση των εταιριών στα πλαίσια σύναψης της νέας τριετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από 1/6/2022 με το σύνολο των εργαζομένων και των σωματείων του χώρου εξέδωσε η DPort Services και οι Συνεργαζόμενες εταιρείες.

Όπως αναφέρεται σε αυτή, η οικονομική προσφορά κινείται σε 3 βασικούς άξονες:

  1. Μισθολογικοί όροι: Αυξήσεις Μισθών/Ημερομισθίων
  2. Μη Μισθολογικοί όροι και Παροχές
  3. Βαρέα Ένσημα 

Αυξήσεις Μισθών & Ημερομισθίων

  • Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές έως 2.000€ λαμβάνουν αύξηση αποδοχών από 10% έως 11,64%.
  • Οι εργαζόμενοι με μηνιαίες μικτές αποδοχές από 2.000€ και πάνω, λαμβάνουν αύξηση ποσού 150€ στις μηνιαίες τους αποδοχές. 

Παροχές

1. Διπλασιασμός του ποσού των 5€ της κάρτας Edenred σε 10€ για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο με αναδρομική ισχύ από 1/1/2022

Κάθε εργαζόμενος μέχρι σήμερα λάμβανε 5€ για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο μέσω της κάρτας Edenred. Από 1/1/2022 με αναδρομική ισχύ, θα καταβάλλονται 5€ ακόμα για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο του εργαζόμενου, για τους μήνες Ιανουάριο – Νοέμβριο κάθε έτους. Το ποσό ανά μήνα με το διπλασιασμό του ποσού της Edenred από 1/1/2022 θα προσθέσει στο καθαρό εισόδημα κάθε εργαζομένου τουλάχιστον περίπου 1,000 ευρώ το χρόνο.

2. Δωροεπιταγή 200€ τα Χριστούγεννα

3. Ιδιωτικό Ασφαλιστήριο Υγείας μέχρι €10,000 κατ’ έτος με κάλυψη από το πρώτο ευρώ από τις εταιρείες στα νοσοκομεία (Metropolitan, Υγεία και Μητέρα)

4. 300€ Μικτά για κάθε γέννηση τέκνου και αλλαγές του προγράμματος εργασίας του εργαζομένου πατέρα σύμφωνα με τις ανάγκες της οικογένειας του για 2 μήνες

5. Καταβολή 1 ημερομισθίου για κάθε εκπαιδευτική ημέρα (σεμινάριο) με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2022

6. Μετατροπή 250 Συμβάσεων εκ Περιτροπής απασχόλησης σε Πλήρους από 1/6/2022 και μετατροπή τουλάχιστον 100 Συμβάσεων εκ περιτροπής σε Πλήρους κάθε χρόνο, εφόσον ο όγκος εργασιών δεν έχει μειωθεί

7. Αναβαθμίσεις στις ειδικότητες και μισθούς σε 125 εργαζόμενους

Αναβαθμίσεις 125 συνολικά εργαζομένων από τις ειδικότητες Λιμενεργάτες Παπουτσάκια σε Λιμενεργάτες Λασοδόρους, από Λιμενεργάτες Λασαδόρους σε Λιμενεργάτες Κουμάντα και από Οδηγούς σε Βοηθούς Χειριστές Ανυψωτικών Μηχανημάτων

8. Παροχή Laptop σε κάθε παιδί εργαζομένου που εισέρχεται σε ΑΕΙ

Τα παιδιά των εργαζομένων που θα εισάγονται επιτυχώς σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα λαμβάνουν ως επιβράβευση ένα Laptop, με την εγγραφή τους στο πανεπιστήμιο

9. Μία (1) ημέρα αδείας για συμμετοχή των εργαζομένων στην ημέρα αιμοδοσίας για την ενίσχυση της Τράπεζας αίματος της DPort Services

Μία (1) ημέρα αδείας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζομένους που συμμετέχουν στην ημέρα αιμοδοσίας ενίσχυσης της τράπεζας αίματος της DPort Services. Η ημέρα δεν θα αφαιρείται από το σύνολo των δικαιούμενων ημερών κανονικής αδείας του εργαζομένου.

10. Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος ηλικίας τους εξαιρούνται από την νυχτερινή βάρδια

11. Η υπερεργασία καταβάλλεται με προσαύξηση 50% έναντι 20%, δηλαδή 150% περισσότερο από αυτό που ορίζει ο Νόμος

12. Η υπερωρία καταβάλλεται με προσαύξηση 50% έναντι 40%, δηλαδή 25% περισσότερο από αυτό που ορίζει ο Νόμος

Βαρέα Ένσημα

Α) Όπως έχει αναφέρει η εταιρεία και στα 3 σωματεία του χώρου όλα αυτά τα χρόνια,

Β) Όπως έχει εξηγήσει η εταιρεία τη Δευτέρα 2/5/2022 στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

Γ) Όπως ξεκάθαρα γράφτηκε στις σχετικές ανακοινώσεις της εταιρίας DPort Services στις 16/4/2019, 7/2/2020, 8/5/2020

Δ) Όπως γράφτηκε και στην σημερινή επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κωστή Χατζηδάκη (Αριθμός Πρωτοκόλλου 42289/6.5.2022), και έχει ήδη αποστείλει με email και στα 3 σωματεία του χώρου η εταιρεία θέλει να ενημερώσει ότι:

Η DPort Services και οι συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες υποστηρίζουν απόλυτα από την πρώτη στιγμή του αιτήματος των εργαζομένων, την ένταξη του εργατικού δυναμικού τους στα Βαρέα Ένσημα, γεγονός που αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις μέχρι σήμερα ενέργειες τους για την επίσπευση των διαδικασιών για την καθόλα νόμιμη ένταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ επισημαίνει η εταιρεία.

Η παραπάνω επιστολή προς το Υπουργείο Εργασίας είναι διαθέσιμη από τις εταιρείες για όλους τους εργαζομένους.

Όπως έχει ενημερώσει γραπτώς και τα 3 σωματεία του χώρου η DPort Services και οι συνεργαζόμενες εταιρείες είναι στη διάθεση τους, για το συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, που δεν είναι άλλος από την υπαγωγή όλου του εργατοτεχνικού προσωπικού στα Βαρέα Ένσημα σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όλοι οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα σχετικά με την αύξηση που αφορά τον νέο μισθό/ημερομίσθιό τους σήμερα 6/5/2022 μέχρι τις 11 το βράδυ. Από τη Δευτέρα 9/6 στο τηλ. 2169004900 μπορούν οι εργαζόμενοι να καλούν για συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιρειών για την επεξήγηση οποιασδήποτε απορίας σχετικά με το νέο μισθό σας και τις παροχές που προτείνουν οι εταιρίες.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι αποτελεί δέσμευση των εταιρειών ότι εφόσον η οικονομική πρόταση γίνει αποδεκτή:

α) οι αυξήσεις των εργαζομένων σε μισθό (αποδοχές) θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1/1/2022

β) οι κάρτες Edenred θα πιστωθούν με ακόμα 5 ευρώ ανά παραγωγικό ημερομίσθιο με αναδρομική ισχύ από την 1/1/2022 και το ποσό ανά παραγωγικό ημερομίσθιο μέσω της κάρτας Edenred θα γίνει €10.

Ομοίως το Επίδομα Αδείας που θα καταβληθεί την Πέμπτη 30/6/2022 θα υπολογιστεί με τους νέους μισθούς εφόσον η πρόταση των εταιριών για υπογραφή ΣΣΕ γίνει αποδεκτή.

Η εταιρεία καλεί όλους τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους των Σωματείων του χώρου να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις με τις απόλυτα νόμιμες διαδικασίες και επαναλαμβάνει ότι με σκοπό την απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία των Γενικών Συνελεύσεων θα αναμένει τα σχετικά Πρακτικά από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τα οποία θα αποδεικνύουν την εντολή των εργαζομένων για την σύναψη και υπογραφή των όρων της Νέας ΣΣΕ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

BBC: O αντίκτυπος των κινεζικών επενδύσεων στα Βαλκάνια – Η περίπτωση του Πειραιά

Πλακιωτάκης: Επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο

Περισσότερα από 700 κρουαζιερόπλοια αναμένονται το 2022 στις ελληνικές θάλασσες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News