Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 12:45
BUSINESS & FINANCE

BBC: O αντίκτυπος των κινεζικών επενδύσεων στα Βαλκάνια – Η περίπτωση του Πειραιά

BBC: O αντίκτυπος των κινεζικών επενδύσεων στα Βαλκάνια – Η περίπτωση του Πειραιά

Με τον αντίκτυπο – οικονομικό, περιβαλλοντικό και εργασιακό – των κινεζικών επενδύσεων στα Βαλκάνια ασχολείται εκτενές δημοσίευμα του BBC, το οποίο κάνει και μια αρκετά μεγάλη αναφορά στην Cosco και το λιμάνι του Πειραιά.

Το βρετανικό δημοσίευμα κάνει λόγο για το πρόσφατο εργατικό ατύχημα στο βιομηχανικό λιμάνι του Πειραιά, όπου ένα κοντέινερ παραλίγο να πέσει πάνω σε εργάτη, καθώς και στο περσινό δυστύχημα με τον θάνατο του 44χρονου Δημήτρη Δαγκλή.

Φιλοξενούνται μαρτυρίες εργαζόμενων οι οποίοι αναφέρονται σε εντατικά ωράρια, ελλειπή μέτρα ασφάλειας και κύματα απολύσεων από την κινεζική εταιρεία στην οποία ανήκουν τα ⅔ του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας.

Υπάρχουν και οι περιβαλλοντικές ανησυχίες για την επέκταση του λιμανιού, η οποία μπήκε πρόσφατα στον «πάγο» έπειτα από σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Σημειώνεται βέβαια ότι η κινεζική επένδυση βοήθησε στην ανάπτυξη του Πειραιά μετά την οικονομική κρίση, αυξάνοντας την εμπορική κίνηση, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την ελληνική οικονομία.

BBC: O αντίκτυπος των κινεζικών επενδύσεων στα Βαλκάνια – Η περίπτωση του Πειραιά-1

Στο BBC μιλάει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρει ότι η επένδυση στον Πειραιά ήταν επικερδής και για τις δύο πλευρές. Εξάλλου, η Κίνα ήταν ο μόνος ενδιαφερόμενος αγοραστής όταν μπήκε πωλητήριο στο λιμάνι του Πειραιά.

«Για τις οικονομικές μας σχέσεις, θεωρώ ότι και οι δύο πλευρές επωφελούνται. Η Κίνα έχει ένα σημείο εισόδου για τα προϊόντα της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Βαλκάνια, την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Και εμείς έχουμε ένα μεγάλο, σύγχρονο εμπορικό λιμάνι» αναφέρει ο υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρει ότι χάρη στην επένδυση της Cosco ο Πειραιάς έγινε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης και μπορεί στο μέλλον να γίνεται το νούμερο 1 ή 2 στη Γηραιά Ήπειρο.

Βέβαια, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει άλλες τόσο μεγάλες επενδύσεις με το Πεκίνο, αλλά οι μελλοντικές ευκαιρίες θα εξεταστούν ανά περίπτωση.

Τι γίνεται στα υπόλοιπα Βαλκάνια

Το παράδειγμα της Ελλάδας δεν είναι το μοναδικό. Το BBC αναφέρεται και σε άλλες κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώη, όπως ένα ορυχείο χαλκού και ένα εργοστάσιο ελαστικών στη Σερβία, ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που διασχίζει το Μαυροβούνιο και μια τεράστια υπό κατασκευή γέφυρα στην Κροατία.

BBC: O αντίκτυπος των κινεζικών επενδύσεων στα Βαλκάνια – Η περίπτωση του Πειραιά-2

Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, κοινό σημείο είναι ότι το Πεκίνο επεκτείνει το εύρος των επενδύσεών του στην Ευρώπη και επενδύει σε πρότζεκτ όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους.

Τονίζεται ότι πολλές κυβερνήσεις ανησυχούν για ενδεχόμενες «παγίδες χρέους» όπου δανειστεές ή επενδυτές – όπως η κινεζική κυβέρνηση – μπορούν να αποκομίσουν οικονομικά ή πολιτικά οφέλη αν η χώρα όπου γίνεται η επένδυση δεν μπορεί να τους ξεπληρώσει με κάποιο τρόπο.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της γέφυρας στην Κροατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε τον λογαριασμό για την κατασκευή της, την οποία όμως έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου η Κίνα η οποία έκανε μια πολύ χαμηλή προσφορά που δύσκολα μπορούσαν να νικήσουν οι άλλοι υποψήφιοι κατασκευαστές.

BBC: O αντίκτυπος των κινεζικών επενδύσεων στα Βαλκάνια – Η περίπτωση του Πειραιά-3

Το ίδιο ισχύει και για τον αυτοκινητόδρομο στο Μαυροβούνιο: είναι ο μόνος που διασχίζει τη χώρα, τον χρησιμοποιούν ελάχιστοι και όμως κόστισε 1 δισ. δολάρια. Επίσης, μέσα σε έξι χρόνια, έχουν φτιαχτεί μόνο 41 χιλιόμετρα – καθιστώντας τον έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους του κόσμου. Και φυσικά, δεν χαρίστηκε από τη Κίνα στο κράτος του Μαυροβουνίου, αλλά αποτελεί ένα δάνειο που πρέπει να ξεπληρωθεί.

Τα θέματα του περιβαλλοντικού αντίκτυπου και των εργασιακών δικαιωμάτων είναι επίσης σημαντικά. Μια ολόκληρη περιοχή της Σερβίας έχει μετατραπεί σε μια τεράστια βιομηχανοποιημένη ζώνη γεμάτη Κινέζους εργάτες, με τις καταγγελίες για εργασιακή εκμετάλλευση και trafficking να είναι πολυάριθμες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πλακιωτάκης: Επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο

Το ΣτΕ ακυρώνει το master plan του ΟΛΠ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News