Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 14:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκκληση 22 παραγωγικών φορέων για εργασιακή ειρήνη στο λιμάνι του Πειραιά

«Μεγάλη αναστάτωση στα δρομολόγια και τις αφίξεις πολλών πλοίων - Κίνδυνος σημαντικών ελλείψεων σε προϊόντα, πρώτες ύλες»

Έκκληση 22 παραγωγικών φορέων για εργασιακή ειρήνη στο λιμάνι του Πειραιά

Έκκληση για διάλογο «σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης» απευθύνουν σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, 22 παραγωγικοί φορείς, με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας εν όψει των νέων κινητοποιήσεων που έχουν προκηρυχθεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Στον απόηχο της εξαήμερης απεργίας των περασμένων ημερών στο εμπορικό λιμάνι, αλλά και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη νέα 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει ένα εκ των δύο σωματείων εργαζομένων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, οι παραγωγικοί φορείς προειδοποιούν για τον κίνδυνο ελλείψεων σε προϊόντα και ζητούν να αποφευχθούν ενέργειες «που θα βλάψουν την επιχειρηματικότητα και την εθνική οικονομία».

«Ήδη μέχρι σήμερα, 2/11/21, έχει προκύψει μεγάλη αναστάτωση στα δρομολόγια και τις αφίξεις πολλών πλοίων, με τον κίνδυνο να προκληθούν σημαντικές ελλείψεις σε προϊόντα, πρώτες ύλες, καθώς και αυξημένα κόστη που πλήττουν τις εισαγωγές, τον ευαίσθητο τομέα των εξαγωγών, τις μεταφορές και δεκάδες σχετιζόμενα επαγγέλματα και υπηρεσίες. Αρκετά δρομολόγια πλοίων παρέκαμψαν το λιμάνι του Πειραιά, εκφορτώνοντας τα εμπορευματοκιβώτια σε άλλα λιμάνια της Μεσογείου. Ο χρόνος ομαλοποίησης της διαμορφωμένης πια κατάστασης υπολογίζεται σε τρεις εβδομάδες με ορατό τον κίνδυνο να εξαιρεθεί ο Πειραιάς από τη ρότα αρκετών δρομολογίων, αν το λιμάνι ξανακλείσει και, μάλιστα, εις όφελος άλλων ευρωπαϊκών λιμένων» επισημαίνουν και συνεχίζουν: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων στην ΣΕΠ ΑΕ και, συγκεκριμένα, τα 4 από τα 5 που αξίωσαν, αλλά κυρίως τα θέματα Υγείας και Ασφάλειας, έχουν γίνει αποδεκτά, ευελπιστούμε ότι θα αποφευχθούν περαιτέρω αχρείαστες ενέργειες, που θα βλάψουν σοβαρά την απρόσκοπτη λειτουργία του λιμανιού και, κατά συνέπεια, την εθνική οικονομία, την εγχώρια αγορά, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι τα εξιλαστήρια θύματα και κινδυνεύουν να καταλήξουν σε παράπλευρες απώλειες αυτής της διαμάχης, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να ανακαλέσουν τα εξώδικα, να αναστείλουν νέες κινητοποιήσεις και να επιλέξουν να συνεχίσουν τον διάλογο σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης».

Δηλώνουν επίσης πως προσβλέπουν σε λύσεις που θα προκύψουν από έναν ειλικρινή και αποτελεσματικό διάλογο, «αλλά με τις πύλες του λιμανιού, ανοιχτές προς όφελος όλων». «Σεβόμενοι, μάλιστα, απόλυτα το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στην απεργία, αλλά και στη διαφύλαξη του δικαιώματος στην εργασία, αναμένουμε, από την πλευρά των ιδιωτών εργοδοτών και των εργαζομένων, να σηκώσουν το βάρος των ευθυνών που τους αναλογούν, πριν αποφασίσουν ακραία και καταστροφικά. Απευθύνουμε τελευταία έκκληση στα εμπλεκόμενα μέρη να εμπιστευτούν την Πολιτεία, αλλά και εμάς τους θεσμοθετημένους φορείς, ώστε όλοι μαζί να συμπορευτούμε και να υποστηριχθούμε, πριν οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητες εντάσεις και μη αναστρέψιμες καταστάσεις» καταλήγουν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News