ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kατώτατος μισθός έως 716 ευρώ από 1η Μαΐου – Τα σενάρια

Kατώτατος μισθός έως 716 ευρώ από 1η Μαΐου – Τα σενάρια

Στη τελική ευθεία βρίσκεται ο κατώτατος μισθός καθώς μέχρι και αύριο 15 Απριλίου η έκθεση του ΚΕΠΕ αναμένεται να φθάσει στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας. Στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης θα κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Αποτέλεσμα της νέας fast track διαδικασίας είναι ο νέος κατώτατος μισθός να αρχίσει να ισχύει από 1η Μαΐου. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα έχει αυξήσει δύο φορές το ύψος του κατώτατου μισθού, καθώς από την Πρωτοχρονιά ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός κατά 2% (663 ευρώ μεικτά) με στόχο να υπάρξει αύξηση του εισοδήματος κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών που έρχονται αντιμέτωπα με το ισχυρό κύμα ακρίβειας. 

Η νέα αύξηση από 6%-8% 

Η δεύτερη αύξηση θα χτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τα επίπεδα του πληθωρισμού, την αντοχή των επιχειρήσεων αλλά και τον κίνδυνο ενός σπιράλ πληθωρισμού που μπορεί να δημιουργήσει μια υπέρμετρη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού φαίνεται πως έχει κλειδώσει σε επίπεδα μεταξύ 6% και 8%. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί από 703 έως 716 ευρώ την Πρωτομαγιά. Ως σενάριο που φαίνεται πως προκρίνεται σύμφωνα με πληροφορίες του MR είναι μια αύξηση της τάξεως του 7%. Σε αυτή τη περίπτωση ​​​​​​ο νέος κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 710 ευρώ. 

«Πρέπει να προχωρήσετε σε αυξήσεις»

Xθες, πάντως από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από ότι έκανε λόγο για σημαντική αύξηση στον κατώτατο μισθό κάλεσε και τους εργοδότες να προχωρήσουν σε αύξηση των μισθών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν αρκεί μόνο η πολιτική απόφαση. Το χρέος μας ως προς τον κατώτατο μισθό θα το κάνουμε ως Κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και η συμπόρευση των εργοδοτών σε ατομικό ή συχνά και σε κλαδικό επίπεδο. Και πολύ συχνά η απάντησή μου σε εργοδότες οι οποίο μας λένε ότι δεν βρίσκουμε εργαζόμενους να προσλάβουμε, είναι ότι η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσετε περισσότερους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις σας»

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Σημαντική αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου – Αλλάζει προσανατολισμό ο ΟΑΕΔ

Κατώτατος μισθός: Οι προτάσεις των φορέων με φόντο τον πόλεμο και την ακρίβεια

Ακρίβεια: Οι πολλαπλές παρεμβάσεις κρύβουν κινδύνους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News