Business & Finance Πέμπτη 31/03/2022, 20:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EBRD: Ο πόλεμος «φρενάρει» 1% το ΑΕΠ της Ελλάδας – Στο 2,9% το 2022

EBRD: Ο πόλεμος «φρενάρει» 1% το ΑΕΠ της Ελλάδας – Στο 2,9% το 2022

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2022, στις προβλέψεις της για τις οικονομίες ανά τον κόσμο. Στην αναθεώρηση των προβλέψεών της για τον Μάρτιο του 2022, η EBRD λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία προκειμένου να συντάξει την έκθεσή της. 

Βάσει των νέων εκτιμήσεων, η τράπεζα υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1% και πλέον αναμένει να ολοκληρώσει την τρέχουσα χρονιά με ρυθμό 2,9%. Για το 2023 η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιταχυνθεί στο 3,5%. 

EBRD: Ο πόλεμος «φρενάρει» 1% το ΑΕΠ της Ελλάδας – Στο 2,9% το 2022-1

Η πολεμική σύγκρουση όπως και η αύξηση των τιμών στα πάντα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θέτει εν αμφιβόλω τα τουριστικά έσοδα. Ενώ όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, η Ελλάδα δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τουρίστες της Ρωσίας και της Ουκρανίας (σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τη Ρωσία έρχεται ο πέμπτος μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών, ενώ και τα έσοδα καταλαμβάνουν την ίδια θέση), εντούτοις η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί θα επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο του τουρισμού.

Από τη μία τα αυξημένα ναύλα και τα έξοδα διαμονής και από την άλλη οι ανησυχίες και οι φόβοι ενόσω στην ευρωπαϊκή ήπειρο εξελίσσεται μια πολεμική σύρραξη, θα καταστήσουν τους ταξιδιώτες περισσότερο επιφυλακτικούς αναφορικά με τις μετακινήσεις τους σε μια ξένη χώρα. 

Με τις Ρωσία και Ουκρανία να αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών και μετάλλων, η EΒRD επισημαίνει ότι τα προβλήματα στον εφοδιασμό των εμπορευμάτων αυτών είναι θέμα χρόνου να κάνουν την εμφάνισή τους. 

EBRD: Ο πόλεμος «φρενάρει» 1% το ΑΕΠ της Ελλάδας – Στο 2,9% το 2022-2

Υπό το πλαίσιο αυτό, αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη συνολικά στις περιοχές που επενδύει και πλέον αναμένει να επιβραδυνθεί στο 1,7%, όταν το 2021 εκτινάχθηκε στο 6,6%, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν. Ο ρυθμός 1,7% για φέτος, είναι κατά 2,5% βραδύτερος σε σχέση με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου, ενώ για το 2023 αναμένεται η ανάπτυξη να πραγματοποιήσει άλμα της τάξεως του 5%. 

EBRD: Ο πόλεμος «φρενάρει» 1% το ΑΕΠ της Ελλάδας – Στο 2,9% το 2022-3

Η επιβράδυνση αυτή της ανάπτυξης θα έχει ως αποτέλεσμα το κατά κεφαλή εισόδημα το 2022 να είναι κατά μέσο όρο 3,9% μεγαλύτερο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα όσο και θα είναι το 2023. 

Για τις προβλέψεις της η EBRD λαμβάνει υπόψη της το σενάριο ότι στο διάστημα των επόμενων δύο μηνών θα υπάρξει εκεχερία και θα αρχίσει το μεγάλο έργο της ανακοιδόμησης της Ουκρανίας, κάτι που θα φέρει το ΑΕΠ κοντά ωστόσο χαμηλότερα από τα πριν τον πόλεμο επίπεδα. 

Σε ένα σημείο που στέκονται οι αναλυτές της τράπεζας είναι στην μετακίνηση των προσφύγων από την Ουκρανία, ένα κύμα που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως τονίζουν, βραχυπρόθεσμα αυτή η αθρόα μετακίνηση θα είναι επιβαρυντική για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς οι δημοσιονομικές δαπάνες θα πρέπει να συμπεριλάβουν επιπλέον κονδύλια για εκπαίδευση, κατοίκηση και υγειονομική περίθαλψη

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα θα προφέρουν ώθηση στις οικονομίες της Ευρώπης, καθώς με τον λαό στην ευρωπαϊκή ήπειρο να γερνάει, οι πρόσφυγες μπορούν να στηρίξουν κυρίως τις περιοχές που είναι αποκεντρωμένες και πιο απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

UniCredit: Νέα αναβάθμιση για την Ελλάδα – Στο 4,3% η ανάπτυξη

Πόσο στοιχίζει ο πόλεμος στην ελληνική οικονομία

BofA: Το κόστος του πολέμου για την Ελλάδα – Ανάπτυξη μόνο 3%, πληθωρισμός-σοκ 6,1%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News