Business & Finance Τετάρτη 23/03/2022, 08:37
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moneyreview Banking Summit: Πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 συστήνει ο ESM

Moneyreview Banking Summit: Πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 συστήνει ο ESM

Τη σημασία της επίδειξης «δημοσιονομικής σύνεσης» εκ μέρους της Ελλάδας τόνισε χθες ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρολφ Στράουχ, ενώ «καλωσόρισε» τον στόχο της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, λέγοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Αλλωστε, πρόσθεσε μιλώντας στο χθεσινό τραπεζικό συνέδριο του Money Review, μια τέτοια συμπεριφορά δημοσιονομικής σύνεσης θα στηρίξει τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα και δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε αλλαγή επιτοκίων στο μέλλον.

Η κυβέρνηση έχει πράγματι θέσει στόχο τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023, αλλά ο πόλεμος έχει αλλάξει τα δεδομένα κι έτσι θα προσαρμόσει πιθανώς τους στόχους της ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο των αλλαγών του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έβαλε τους «αστερίσκους» του χθες, στο ίδιο συνέδριο, λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει σε «ρεαλιστικά πλεονάσματα», εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Μάλιστα εκτίμησε ότι ο πόλεμος θα έχει επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη. Σημειώνεται ότι τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα καταθέσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2025 και εκεί θα κληθεί να διατυπώσει προβλέψεις σ’ ένα εντελώς αβέβαιο περιβάλλον. Η μόνη κατεύθυνση που έχει δοθεί μέχρι στιγμής από το Eurogroup συνολικά για την Ευρώπη είναι η μετάβαση από μια γενικά υποστηρικτική σε μια ουδέτερη δημοσιονομική στάση.

Ο κ. Στράουχ είπε, επίσης, χθες ότι τα μέτρα που πήρε η Ελλάδα προφανώς αύξησαν το χρέος της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι βιώσιμο, καθώς η διάρθρωσή του είναι καλή και η χώρα διαθέτει «μαξιλάρι ασφαλείας».

Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι σχετικά υψηλή, αλλά προφανώς υπάρχουν κίνδυνοι –συνέχισε– και τάχθηκε υπέρ των στοχευμένων μέτρων. Επίσης, προειδοποίησε ότι τα επιτόκια δεν θα παραμείνουν τόσο χαμηλά όσο είναι σήμερα, αν και δεν θα επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν προ 30ετίας. 

Υποστηρικτικός προς την Ελλάδα εμφανίστηκε, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, ενόψει των αποφάσεων του διοικητικού της συμβουλίου για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων. Είπε, συγκεκριμένα, διευκρινίζοντας ότι είναι προσωπική του άποψη και δεν θέλει να προκαταλάβει τις αποφάσεις, ότι «έχουμε δει αρκετή βελτίωση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Η ελληνική οικονομία είναι πιο ανθεκτική από πριν». Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται σχέδιο για να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφαλίσεις έναντι χρηματοδότησης έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης των ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας (ΡΕΡΡ).

Ο πληθωρισμός

Ο κ. Ντε Γκίντος αναφέρθηκε στα σενάρια της ΕΚΤ για πληθωρισμό 5% και υποχώρηση της ανάπτυξης 0,5%, λόγω του πολέμου, ενώ στο δυσμενές σενάριο ο πληθωρισμός θα κινηθεί πάνω από 7%. Μέχρι στιγμής, πάντως, είπε ότι πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού. Ο ίδιος σημείωσε ότι όπως ανταποκρίθηκαν οι οικονομίες της Ευρώπης στο πλήγμα του κορωνοϊού, έτσι πρέπει να γίνει και τώρα, αλλά «με στοχευμένες οικονομικές πολιτικές». Τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί ένα σπιράλ τιμών.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Κρίστιαν Κέτελ Τόμσεν, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει επιδοτήσεις για αποδέσμευση από τον άνθρακα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς μια από τις βασικές προκλήσεις ενόψει του πολέμου είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

«Η δουλειά της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», είπε, εξάλλου, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, που μίλησε για παγκόσμιο συμμετρικό σοκ λόγω του πολέμου, όπως είχαμε και στην πανδημία.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για μια οικονομία με υψηλό χρέος, όπως η ελληνική, βοηθάει λίγο ο πληθωρισμός, ενώ μέσω της αύξησης των μισθών ενισχύει την εσωτερική ζήτηση. Κάποια αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, σχολίασε, είναι θεμιτή.

Σχετικά με τις τράπεζες, ο κ. Πατέλης είπε ότι «πρέπει να αποδείξουν για ποιο λόγο υπάρχουν», δηλαδή να δίνουν δάνεια και μερίσματα και να επιστρέψουν στην κερδοφορία. Μίλησε, εξάλλου, για επικείμενο ανταγωνισμό, καθώς είναι θέμα χρόνου, όπως είπε, να έρθουν στην Ελλάδα και άλλες ξένες τράπεζες. Επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Viva Wallet, σημειώνοντας ότι σχεδιάζει να επεκταθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News