Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 10:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moneyreview Banking Summit – Luis de Guindos: Πληθωρισμός ακόμα και πάνω από 7% στην Ευρωζώνη

Moneyreview Banking Summit – Luis de Guindos: Πληθωρισμός ακόμα και πάνω από 7% στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός ενδέχεται ακόμα και να ξεπεράσει το 7% στην Ευρωζώνη, στο λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, εκτίμησε ο Luis de Guindos, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας  στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη» του Moneyreview. Πάντως σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, μάλλον πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού.

Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας και την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης και εμφάνιζε προοπτικές ανάπτυξης για το 2022.

Ταυτόχρονα, υπήρχε μία ανησυχία για τον πληθωρισμό, λόγω και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα,  κάτι που οδηγούσε σε έναν συνδυασμό υψηλού πληθωρισμού και υψηλής ανάπτυξης, όπως είπε ο κ. de Guindos.

Η ρωσική εισβολή φέρνει αβεβαιότητα, θα αυξήσει τον πληθωρισμό στο 5% το 2022, ενώ η ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 0,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ, πρόσθεσε.

Moneyreview Banking Summit – Luis de Guindos: Πληθωρισμός ακόμα και πάνω από 7% στην Ευρωζώνη-1

«Είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε με πολιτικές, έχουμε δει αστάθεια σε χρηματαγορές», τόνισε, πρόσθεσε όμως ότι «αν το συγκρίνουμε με την πανδημία, είδαμε ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι οι οικονομίες θα χτυπηθούν περισσότερο στο μακροοικονομικό επίπεδο. «Για να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά, χρειαζόμαστε στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές», είπε. «Πρέπει να αποφύγουμε ένα σπιράλ στις τιμές και τον πληθωρισμό. Εδώ είναι ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής», σημείωσε.

Δείτε LIVE την κάλυψη του συνεδρίου εδώ

Διαβάστε επίσης: 

Moneyreview Banking Summit – Χρ. Σταϊκούρας: Η κρίση δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News