Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 13:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Έως τα τέλη του 2021 η δυνατότητα επιδότησης

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Έως τα τέλη του 2021 η δυνατότητα επιδότησης

Τρίμηνη παράταση για την επιδότηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα» θα προβλέπει τροπολογία που αναμένεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τη ρύθμιση η κρατική επιδότηση για όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ισχύσει έως τα τέλη του 2021.

Η παράταση δεν αφορά στη διάρκεια της επιδότησης από το κράτος, η οποία παραμένει στους 9 μήνες. Δίνεται ωστόσο προκειμένου όσοι οφειλέτες έχουν μπει σε μορατόριουμ έως και το Μάρτιο, να μην υποχρεωθούν να διακόψουν την αναστολή καταβολής δόσης που έχουν πάρει από τις τράπεζες και παράλληλα να επωφεληθούν της 9μηνης επιδότησης από το δημόσιο μέσω της ένταξής τους στο πρόγραμμα Γέφυρα.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία για να μπορέσει κάποιος δανειολήπτης να λάβει την επιδότηση είναι, εφόσον το δάνειο ήταν ενήμερο έως τις 29 Φεβρουαρίου, αλλά στη συνέχεια μπήκε σε καθεστώς αναστολής δόσης, δηλαδή σε μαρατόριουμ πληρωμών, να διακόψει την αναστολή.

Έτσι για όσες αναστολές λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου, η επιδότηση θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τον Ιανουάριο και εφόσον η τράπεζα αποστείλει στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους την ενημέρωση ότι ο οφειλέτης, πλήρωσε το τμήμα της δόσης που του αναλογεί.

Στην περίπτωση που ένας δανειολήπτης έχει λάβει αναστολή δόσης έως π.χ. το Μάρτιο, θα μπορεί με βάση την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών να παραμείνει στο μαρατόριουμ και η επιδότηση θα αρχίσει να «τρέχει» από το Μάρτιο και για 9 μήνες, δηλαδή έως το τέλος του 2021.

Η ίδια ευελιξία θα ισχύσει και για όσους είχαν στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα να ενταχθούν σε μορατόριουμ, αλλά μπορούσαν να υποβάλλουν αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα Γέφυρα. Οι δανειολήπτες αυτοί προκειμένου να πάρουν την κρατική επιδότηση θα πρέπει προηγουμένως να ρυθμίσουν το στεγαστικό τους δάνειο με την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης. Για τις περιπτώσεις αυτές θα ισχύσει επίσης παράταση, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για το διακανονισμό της οφειλής τους.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει ελέγξει περί 120.000 αιτήσεις από το σύνολο των 160.000 περίπου που υποβλήθησαν στην πλατφόρμα που είχε δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. Η καταβολή των επιδοτήσεων ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου και μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 10 εκατ. ευρώ.

Από τις αιτήσεις που έχουν μέχρι σήμερα ελεγχθεί προκύπτει ότι το 85% όσων έκαναν αίτηση, είχαν έως τις 29 Φεβρουαρίου ενήμερο δάνειο, ενώ στο 15% περιορίζεται το ποσοστό αυτών που είχαν δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη τους κατοικία, αλλά είχαν πάψει να το εξυπηρετούν για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Η κρατική επιδότηση καλύπτει χρονικό διάστημα 9 μηνών και ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για το α’ τρίμηνο και μειώνεται στο 80% για το β’ τρίμηνο και στο 70% γα το γ’ τρίμηνο για τους συνεπείς δανειολήπτες. Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημέρες το ποσοστό επιδότησης της δόσης διαμορφώνεται στο 80% για το α’ τρίμηνο και μειώνεται στο 70% για το β’ τρίμηνο και στο 60% γα το γ’ τρίμηνο. Για όσους έχουν δάνεια που έχουν καταγγελθεί η επιδότηση διαμορφώνεται στο 60% για το α’ τρίμηνο, στο 50% για το β’ τρίμηνο και στο 30% γα το γ’ τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι πληγέντες από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, έχοντας υποστεί μείωση του εισοδήματός τους και στους οποίους έχει παρασχεθεί οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών ή φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Μεταξύ των βασικών κριτηρίων είναι επίσης η αξία της κύριας κατοικίας του να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος να μην υπερβαίνει τις 24.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη) και η ακίνητη περιουσία του να μην υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News