Business & Finance Τρίτη 15/12/2020, 10:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο πήρε από την «πίτα» των μέτρων στήριξης η κάθε περιφέρεια

Πόσο πήρε από την «πίτα» των μέτρων στήριξης η κάθε περιφέρεια

Αττική, Κεντρική Μακεδονία, αλλά και Κρήτη έχουν αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος των μέτρων στήριξης, με τα οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί από το πρώτο lockdown της περασμένης άνοιξης να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζομένους. Τα περισσότερα θα παραμείνουν σε ισχύ και τον Ιανουάριο, όπως όλα δείχνουν, ενώ θα επιστρέψει και το εργαλείο της επιδότησης τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, με το οποίο επιβραβεύονται οι συνεπείς. 

Τα βασικά εργαλεία στήριξης μέχρι στιγμής είναι 4: 

α) Η επιστρεπτέα προκαταβολή (μέσω της οποίας έχουν μοιραστεί ήδη 5,5 δισ. ευρώ σε 4 γύρους),
β) το ΤΕΠΙΧ και Ταμείο εγγυοδοσίας, η στήριξη στους εργαζομένους με αναστολές συμβάσεων, καταβολή επιδομάτων 800 και 534 ευρώ (αποζημίωση ειδικού σκοπού),
γ) πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κτλ και
δ) η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. 

Αξίζει να δούμε πώς έχει κατανεμηθεί η στήριξη ανά περιφέρεια: 

Στην Αττική οι δικαιούχοι της επιστρεπτέας (1,2,3 και 4) μοιράστηκαν περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας διατέθηκαν επιπλέον 2,6 δισ. ευρώ. 830 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος των μέτρων στήριξης των εργαζομένων και 157 εκατ. ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης στην περιφέρεια έφτασε τα 5,6 δισ. ευρώ. 

Στην Κεντρική Μακεδονία τα μέτρα στήριξης ανήλθαν στα 1,8 δισ. ευρώ, με τα 1,2 δισ. ευρώ εξ αυτών να κατευθύνονται στη Θεσσαλονίκη. 879 εκατ. ευρώ διατέθηκαν μέσω ΤΕΠΙΧ και Ταμείου Εγγυοδοσίας και 667 εκατ. ευρώ μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος των μέτρων στήριξης εργαζομένων έφτασε τα 299 εκατ. ευρώ, ενώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις διατέθηκαν 80 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθεί η Κρήτη με μέτρα στήριξης ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 518 εκατ. ευρώ ήταν μέσω των τεσσάρων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής και τα 475 εκατ. ευρώ μέσω ΤΕΠΙΧ και Ταμείου Εγγυοδοσίας. 156 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για τη στήριξη των εργαζομένων και 35 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις. 

Πόσο πήρε από την «πίτα» των μέτρων στήριξης η κάθε περιφέρεια-1

Τα κεφάλαια που απέσπασαν οι υπόλοιπες περιφέρειες έχουν ως εξής: 

Δυτική Ελλάδα: 418 εκατ. ευρώ

Ιόνια νησιά: 436 εκατ. ευρώ 

Πελοπόννησος: 411 εκατ. ευρώ

Στερεά Ελλάδα: 352 εκατ. ευρώ 

Δυτική Μακεδονία: 192 εκατ. ευρώ

Ανατολική Μακεδονία- Θράκη: 424 εκατ. ευρώ 

Ήπειρος: 268 εκατ. ευρώ 

Βόρειο Αιγαίο: 139 εκατ. ευρώ 

Θεσσαλία: 604 εκατ. ευρώ. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News