Business & Finance Τετάρτη 2/03/2022, 18:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Τι «τρέναρε» την ανάπτυξη του δ’ τριμήνου του 2021

Την Παρασκευή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Eurobank: Τι «τρέναρε» την ανάπτυξη του δ’ τριμήνου του 2021

Θετικές ενδείξεις σε εμπόριο, μεταποίηση και απασχόληση προβλέπει η Eurobank, η οποία εκτιμά ότι ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021 καθορίστηκε σε +8,5%. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση «Επτά Ημέρες Οικονομία», η ελληνική οικονομία στο γ΄ τρίμηνο του 2021 συμπλήρωσε πέντε συνεχή τρίμηνα με θετικούς πραγματικούς ρυθμούς μεγέθυνσης σε τριμηνιαία βάση. Το αποτέλεσμα ήταν να υπερκαλύψει κατά 2,8% τις απώλειες του β΄ τριμήνου του 2020, δηλαδή της περιόδου του πρώτου lockdown. 

Την Παρασκευή, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να δημοσιεύσει τους εθνικούς λογαριασμούς του δ’ τριμήνου του 2021 και την πρώτη εκτίμησή της για τους ετήσιους λογαριασμούς του 2021. Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα για το σύνολο του έτους εκτιμάται στο 8,5% έναντι ύφεσης 9% το 2020. 

Το εμπόριο, η βιομηχανία –μέσω της μεταποίησης– και το σύνολο της απασχόλησης εκπέμπουν θετικά μηνύματα για την επίδοση της οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2021, ωστόσο με ταυτόχρονη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,2 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές. Το τελευταίο στοιχείο αναμένεται να έχει αρνητική συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του δ’ τριμήνου, αντισταθμίζοντας ως έναν βαθμό την εκτιμώμενη θετική συνεισφορά της εγχώριας ζήτησης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι δείκτες πωλήσεων στο λιανικό και το χονδρικό εμπόριο κινήθηκαν ανοδικά το δ’ τρίμηνο, σηματοδοτώντας ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Αναλυτικά, ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, ένα μέγεθος που παρουσιάζει την αξία των πωλήσεων του κλάδου σε σταθερές τιμές, ενισχύθηκε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά 14,6% σε ετήσια βάση.  

Οι κατηγορίες καταστημάτων λιανικού εμπορίου που είδαν τις πωλήσεις τους να ενισχύονται σε τριμηνιαία βάση ήταν οι εξής: πολυκαταστήματα (7,0%), καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (4,6%), βιβλία, χαρτικά και λοιπά είδη (3,3%), φαρμακευτικά και καλλυντικά (2,2%), έπιπλα, ηλεκτρικά είδη και οικιακός εξοπλισμός (0,9%) και μεγάλα καταστήματα τροφίμων (0,2%).  

Αντίθετα, μείωση των πωλήσεων καταγράφηκε στην ένδυση και υπόδηση (-13,7%) και στα τρόφιμα, ποτά και καπνός (-0,9%). Τέλος, σε ό,τι αφορά την άλλη συνιστώσα του εμπορίου, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο, ήτοι η αξία των πωλήσεων του εν λόγω κλάδου σε τρέχουσες τιμές, αυξήθηκε κατά 5,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 24,1% σε ετη΄σια βάση. 

Πέραν του εμπορίου, ο κλάδος της βιομηχανίας –μέσω της μεταποίησης– αναμένεται να έχει θετική συνεισφορά στον πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης παραγωγής στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 3,2% σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,0% σε ετήσια βάση. 

Επιπρόσθετα, ο αριθμός των απασχολούμενων, βάσει της μηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού, κατέγραψε αύξηση, έστω και οριακή, σε τριμηνιαία βάση (0,3% QoQ), ενώ σε ετήσια βάση παρουσίασε ισχυρή άνοδο (4,3%). 

Παρά ταύτα, η ανάλυση των στοιχείων της απασχόλησης χρήζει προσοχής, καθότι οι έκτακτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, ενίσχυσαν τη μεταβλητότητα από τρίμηνο σε τρίμηνο των ωρών εργασίας ανά απασχολούμενο, δηλαδή της συνιστώσας που, μαζί με τον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων, συνθέτουν τις συνολικές ώρες εργασίας στην οικονομία.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της ΤτΕ, το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,2 δισ. σε τρέχουσες τιμές. Το προαναφερθέν αποτέλεσμα προήλθε από τη διεύρυνση του ελλείμματος των αγαθών κατά 3,4 δισ. ευρώ -με την άνοδο των τιμών ενέργειας να ενισχύει, πέραν των άλλων παραγόντων, το έλλειμμα του ισοζυγίου των καυσίμων– που υπεραντιστάθμισε την αύξηση του πλεονάσματος των υπηρεσιών κατά 1,3 δισ. ευρώ. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εν λόγω στοιχεία προσεγγίζουν τα αντίστοιχα των εθνικών λογαριασμών, οι καθαρές εξαγωγές, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, αναμένεται να έχουν αρνητική συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του δ΄ τριμήνου 2021, αντισταθμίζοντας σε έναν βαθμό την εκτιμώμενη θετική συνεισφορά της εγχώριας ζήτησης.  

Εν κατακλείδι, οι δείκτες υψηλής συχνότητας που σχετίζονται με το εμπόριο, τη μεταποίηση και την απασχόληση, εκπέμπουν θετικά μηνύματα για τα αποτελέσματα των εθνικών λογαριασμών του 4ου τριμήνου 2021.  

Παρά ταύτα, η μείωση των καθαρών εξαγωγών, όπως αυτή καταγράφεται στα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της ΤτΕ, αναμένεται να συγκρατήσει τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του δ’ τριμήνου 2021. Επιπλέον, θεωρείται πιθανόν, η αύξηση των πωλήσεων στο εμπόριο να συνδυάστηκε με μείωση της μεταβολής των αποθεμάτων –με την εν λόγω συνιστώσα δαπάνης να βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα τα τελευταία τρίμηνα– και όχι αποκλειστικά με αύξηση της παραγωγής.  

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ετήσια μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο 2021, η θετική επίδραση βάσης των προηγούμενων δυο τριμήνων δεν είναι το ίδιο ισχυρή. Η δημοσίευση των εθνικών λογαριασμών δεν πρόκειται να αλλάξει τη γενική εικόνα για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2021. Τη βαθιά ύφεση του 2020 τη διαδέχτηκε απότομη ανάκαμψη, με την παραμονή ωστόσο υψηλών δίδυμων ελλειμμάτων. Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας ενισχύουν την αβεβαιότητα για την πορεία της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το 2022. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% την επόμενη δεκαετία 

Χρ. Σταϊκούρας: Συνέπειες στην οικονομία από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

ΚΕΠΕ: Ανάπτυξη 8,6% το 2021 – Στο 5,2% το α΄ εξάμηνο του 2022 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News